Проектът се финансира от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер"

...
Проектът се финансира от Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер"
Коментари Харесай

ЕС финансира голям проект в българското земеделие

Проектът се финансира от Европейската капиталова банка по Плана "Юнкер " и ще разкрие нови 210 работни места. Кредитът е за "Хювефарма " ЕАД.

Споразумението беше подписано от Кирил Домусчиев, изпълнителен шеф на "Хювефарма ", и вицепрезидента на Европейска инвестиционна банка Андрю Макдауъл, както и от зам.-председателя на Европейска комисия Юрки Катайнен и земеделския министър Румен Порожанов.

Това е най-големият досега план в България, обезпечен от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който е централен дирек на проекта "Юнкер ".

По плана ще се изградят две нови уреди в Пещера и Разград. В Пещера ще се създават хранителни добавки, а в нов цех в Разград - ваксини за животни.

Споразумението беше подписано след общото съвещание на Колегиума на комисарите и българското държавно управление с присъединяване на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

Министерският съвет утвърди на първото си за годината съвещание план на Меморандум за съгласие сред държавното управление и "Биовет " за осъществяване на капиталов план. Той планува построяването на цех за произвеждане на лекарствени субстанции за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на вложителя.

Кредитополучателят по този план - "Хювефарма ", е мажоритарен притежател на "Биовет " АД.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв.. Очаква се производството да стартира през март 2020 година

В новото дружество в Пещера ще се създават над 120 произведения на "Биовет ". Над 90 на 100 от създаваните артикули ще се осъществят на международните пазари.

Инвеститорът ще употребява насърчителни ограничения, свързани със периодите и даване на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на лимитирани вещни права върху парцели по реда на Закона за поощряване на вложенията.

Хубаво е, че Европейска инвестиционна банка отвориха офис в София, и това дава опция на всяка добра българска компания да получи финансиране при положителни условия, сподели пред публицисти Кирил Домусчиев преди сключване на контракта.

Всеки който има прекрасен план и може да отговори на изискванията на банката, които са много облекчени по отношение на общоприетото банково финансиране, може да получи заем, сподели той. Ние към този момент строим предприятието в Пещера. Това ще е цех за химични артикули, такива основани въз основата на биотехнологиите, посочи Домусчиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Към 80 % от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за завода за ваксини в Разград, който сега се проектира.

Хората, които ще назначим, ще бъдат експерти с много над междинното за страната заплащане, сподели Домусчиев. Само експертите в тези компании ще бъдат над 210, настрана ще има в допълнение разкрити спомагателни длъжности.

Домусчиев напомни, че неговата компания скоро е купила цех за ваксини в Съединени американски щати, както и бизнес за ветеринарни артикули за говедовъдството, което в допълнение ще усили нашето наличие на американския пазар, сподели Домусчиев.

В Съединени американски щати няма да назначаваме българи, те ни трябват за компаниите тук, уточни още Кирил Домусчиев.

"Изключително съм горделив с постигнатото през годините от "Хювефарма "! Компания, която започва от нищото! Сделката от през днешния ден за покупката на американските Agrilabs и Benchmark Bios ще открие нови хоризонти за нас. Благодаря на всички сътрудници от Съединени американски щати и България, които участваха в процеса на договарянията и due diligence! Трябва да продължим да сбъдваме фантазиите си и да славим българското по света! " Това написа на 5 януари в профила си във фейсбук Кирил Домусчиев.

Планът "Юнкер " (носещ името на ръководителя на Европейска комисия Жан Клод Юнкер) планува вложения за 315 милиарда евро в стопанската система на 28-те страни от Европейски Съюз.

Юнкер показа проекта си в края на 2014 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР