Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено

...
Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено
Коментари Харесай

Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане

Проектът на Закон за обществените услуги е оповестен за публично разискване на интернет страницата на Министерството на труда и обществената политика и на портала за публични съвещания на Министерския съвет, оповестиха от общественото ведомство.

Основните цели на законопроекта са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и успеваемост и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и поощряване на интегрирания метод и публично-частното партньорство, се показва в известието.

Проектът на Закон за обществените услуги урежда всички въпроси, свързани с даването, използването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на обществените услуги в България. За първи път се основава опция за прилагане на общодостъпни услуги от всички лица, а освен от уязвимите групи. Предвижда се облекчение на достъпа на хората до обществени услуги освен посредством поддръжката за осведомен избор на услуга, правото на избор на снабдител и премахването на някои официални условия, само че и със основаването на национална карта на обществените услуги, която да включва всички обществени услуги, които се обезпечават посредством държавно финансиране. Ще бъдат въведени и справедливи критерии за разбор на потребностите от услуги. Услугите, финансирани от държавния бюджет, ще бъдат класифицирани в три съществени групи - услуги на общинско равнище, които задоволяват потребностите на популацията от общината; услуги на регионално равнище, които задоволяват потребностите на лица от цялата област; услуги на регионално равнище, които задоволяват потребностите на лица от цялата страна.

В законопроекта съществено внимание са отделя на качеството на обществените услуги, като се плануват стандарти за организация и ръководство, за подготовка и професионално развиване на чиновниците и стандарти за успеваемостта на услугата с оглед постигнатите резултати за лицата, които я употребяват, в отговор на потребностите им. Предвижда се лицензиране за всички частни снабдители на обществени услуги. Заложено е да се сътвори нова Агенция за качеството на обществените услуги към министъра на труда и обществената политика, която ще прави лицензирането на доставчиците на услуги, ще управлява спазването на закона и стандартите за качество. Новата конструкция ще ревизира за метода, по който общините и частните снабдители разходват средствата от държавния бюджет, ще ревизира за съблюдаване на правата на потребителите на обществените услуги, ще прави мониторинг на успеваемостта на национално равнище. Агенцията ще бъде основана в границите на щатната бройка в системата на министерството, която включва и второстепенните разпоредители с бюджет.

Другият значим акцент в законопроекта е регламентацията на интегрирания метод и интегрираните междусекторни услуги, като се прави разграничаване сред интегрирано даване на поддръжка и интегрирани услуги. В първия случай в основата са координационните механизми и взаимоотношението, а при интегрираните услуги водеща е потребността от обща организация и ръководство на услугата.

Акцент в законопроекта за обществените услуги се слага и върху експертите в бранша. За тях се плануват въвеждащи и надграждащи образования, супервизия и тласъци за професионално развиване. Ще се сътвори и Етичен кодекс за чиновниците, които дават обществени услуги и стандарти за работно натоварване.

Облекчава се режимът за основаване на услуги, които се финансират от държавния бюджет, като те ще се основават с решение на общинския съвет след авансово утвърждение от Агенцията за обществено подкрепяне. Регламентират се и благоприятни условия за подписване на съглашения сред общини за даване на услуги за лица от няколко общини и за лица от цялата област. Създават се и правни благоприятни условия за публично-частно партньорство при даване на обществените услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР