Проектът на Продължаваме промяната“ предвижда Министерският съвет да бъде задължен

...
Проектът на Продължаваме промяната“ предвижда Министерският съвет да бъде задължен
Коментари Харесай

ПП предлага компенсации за високите цени на газа frognews.bg

Проектът на „ Продължаваме промяната “ планува Министерският съвет да бъде длъжен да вкара механизъм за обезщетения въз основата на количествата нужен природен газ за съответния месец с закрепена сума на един MWh.

 

Размерът да се пресмята като 50% от разликата сред цена на публичен снабдител, утвърдена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първо тримесечие на 2023 година в размер на 122,58 лева./MWh, като в сумите не е включен Данък добавена стойност.

 

Внесеният план на решение в интерес на битовите консуматори е в отговор на компликациите, пред които хората са изправени, поради в пъти по-високите сметки за природен газ, оттова и за топлинна сила. Особено в разгара на зимния сезон.

 

Мярката е в синхрон с европейските ограничения в поддръжка на потребителите за справяне с растящите цени, както и с ограниченията от времето на последното постоянно държавно управление.

В същото време от „ Продължаваме промяната “ показваме угриженост от решението на ръководителя на Народното събрание – господин Вежди Рашидов, да не допусне чуването на министъра на енергетиката в зала, за което предходната седмица поискахме привикване изключително съвещание за през днешния ден /10.01.23г./ поради подозренията, че се прави опит за връщане на доставките на газ от Газпром.

 

За нас е необяснимо отхвърлянето на настояването ни за чуване на министър Христов, когато то цели изясняване на параметрите, обсега, изискванията и задачите на 13-годишното газово съглашение с турската компания „ Боташ “, подписано от „ Булгаргаз “, вместо от систематичния газов оператор „ Булгартрансгаз “, което касае стратегическа за националната ни сигурност област.

 

Все още чакаме от министър Христов и информация за подписани контракти за доставка на природен газ от служебното държавно управление в интервала 02.08.22 – 03.01.22 година – контрагенти, количества, тръжни процедури и цени.

 

„ Продължаваме промяната “ ще внесе и решение за изследване на опциите за създаване на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй.

 

Партията застава твърдо зад концепцията за либерализиране на нуклеарната енергетика и предлага въвеждане на избор на нуклеарни мощности на конкурентен принцип, съгласуван и със глобите против Русия. „ Продължаваме промяната “ се афишира срещу вземането на решение за съответен снабдител без разбор на икономическия резултат и съпоставката на изискванията от разграничи снабдители.

 

Затова проекът на решение задължава министерството на енергетиката да разпореди на „ Българския енергиен холдинг “ да организира диалози с всички евентуални производители и снабдители на нуклеарно съоръжение за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “.

В период от четири месеца от приемане на решението, Министерският съвет ще би трябвало да внесе в Народното събрание предложение за избор на технология и съответен снабдител.

 

Ще настояваме Министерският съвет и министерството на енергетиката да възложат на БЕХ да организира и диалози с производители и снабдители на дребни модулни реактори (ММР), като задачата е да се проучат всички благоприятни условия и да се избере най-конкурентното решение за създаване на нова енергийна нуклеарна мощ в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР