Проектът на правителството на британския премиер Риши СунакРиши Сунак –

...
Проектът на правителството на британския премиер Риши СунакРиши Сунак –
Коментари Харесай

Разкритикуваха проекта на Риши Сунак за изпращане на незаконни мигранти в Руанда

Проектът на държавното управление на английския министър председател Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир, за експулсиране на противозаконни мигранти от Англия към Руанда беше неодобрен от парламентарна комисия, съобщи Франс прес. Тя реши, че този проект е несъответстващ със отговорностите на страната по въпроса с правата на индивида.

Сунак трансформира този план в основа на политиката си за битка против противозаконната миграция и се надява да може да стартира да го ползва преди парламентарните избори, които се чака да се състоят по-късно през годината.

Сега законопроектът се преглежда в Камарата на лордовете (горната камара на английския парламент). Той беше неодобрен от Англиканската черква и от Организация на обединените нации.

Парламентарна комисия, формирана от 12 членове - лейбъристи и консерватори от двете парламентарни камари, разгласиха през днешния ден отчет, в който установяват, че законопроектът е " фундаментално несъответстващ " със отговорностите на Обединеното кралство по въпроса за човешките права.

Законопроектът беше създаден в допълнение на нов контракт сред Англия и Руанда за изпращане на противозаконните мигранти в африканската страна. Според английския Върховен съд е нелегално да се пращат мигранти в Руанда, тъй като страната не може да се преглежда като сигурна за тях. В контракта сред Лондон и Кигали обаче Руанда е считана за сигурна страна. Това поражда и безпокойството на парламентарната комисия. Според нея законопроектът по-специално задължава английските съдилища да гледат на Руанда като на сигурна страна и лимитира опциите на противозаконните мигранти да апелират пред съдилищата решенията за експулсиране. Освен това няма гаранция, че експулсираните към Руанда мигранти след това няма да бъдат изпратени в страна, в която те биха могли да бъдат преследвани, споделя комисията, написа Българска телеграфна агенция.

" Човешките права са универсални. Но законопроектът накърнява този значителен принцип, като отхвърля на една специфична група - експулсираните мигранти - отбраната, обезпечена от закона за човешките права ", споделя комисията. Според нея посредством проекта за експулсиране към Руанда държавните институции ще бъдат оторизирани да работят в нарушаване на Европейската спогодба за човешките права. " Ако Англия одобри едно законодателство, което не зачита нейните интернационалните задължения по отношение на човешките права, това ще навреди съществено на способността й да въздейства на други страни да съблюдават интернационалното право ", добавя комисията в отчета си.

Законопроектът поражда разделяне даже в партията на Сунак. Някои консерватори намират текста за прекомерно недопечен, а други желаят по-строги ограничения в него.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР