Проектът на план сметка за осигуряване на чистотата на територията

...
Проектът на план сметка за осигуряване на чистотата на територията
Коментари Харесай

Столична община увеличава с 38% площите за миене през 2022 г.

Проектът на проект сметка за обезпечаване на чистотата на територията на Столична община през 2022 година е в размер 237,69 млн. лева, което е със 17,3 млн. лева повече от актуалната година. Столична община резервира размера на такса боклук за семействата и за бизнеса, на който е предоставена опция да избере метода на възнаграждение - на декларираното от тях количество и посредством директно договаряне за събиране и транспортиране на отпадъците. Това осведомиха през днешния ден заместник-кметовете на София Дончо Барбалов, с сектор Финанси и опазване на здравето и Десислава Билева - Зелена система и екология.

За поредна година Столична община усилва средствата за миене на улиците, като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха. С 38,4% се усилват площите, които ще бъдат измити посредством автоцистерна с маркуч - от 95 495 дка през 2021 година на 132 994 дка за 2022 година Увеличава се и кратността на измиване на главните улици, по които се движи градския превоз (от 5 на 6 пъти годишно). Акцент в проекта за лятното разчистване е увеличение на кратността на измиване на вътрешно-квартални улици и улиците с социална значителност (от 5 на 7 пъти годишно). Чрез автоцистерна с дюзи и с кратност 24 пъти годишно ще бъдат измити 302 545 дка улици - нарастването от 4,2% при този метод на миене се дължи на включване на нови улици в оперативните проекти.

Общо заложените средства за разчистване на териториите за публично прилагане са 96,5 млн. лева, което включва спомагателните средства за лятно разчистване (5,5 млн. лева.) и за разчистване на междублокови пространства, градски градини и паркове (1,1 млн. лева.).

27,8 млн. лева са плануваните средства за зимно разчистване, в които са заложени спомагателни средства за разчистване на нови пътни сектори, най-големият от които е новият сектор от Южната дъга на Околовръстния път.

Разходите за събиране и превозване на битовите боклуци за 2022 година е в размер 74,2 млн. лева За застраховане на работата на инсталациите за отнасяне и оползотворяване на битовите, зелените и биоотпадъците, както и за изследвания, рекултивацията и закриването на депата са планувани 61,7 млн. лева С план-сметката се обезпечават спомагателни средства за възнаграждение на електричеството за потребностите на МБТ-завода, както и за отчисленията по Закона за отпадъците, които се усилват от 82 лева на звук на 95 лева за 2022 година

Столична община залага 600 хиляди лева за пускане на дейностите за създаване на площадки за отнасяне на строителни и едрогабаритни боклуци, както и създаване на фотоволтаична система за лични потребности на Столичното дружество за отнасяне на боклуци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР