Проектът, който ще представя България на Венецианското архитектурно биенале, няма

...
Проектът, който ще представя България на Венецианското архитектурно биенале, няма
Коментари Харесай

Архитект: Проектът ни за Венецианското биенале няма нищо общо с архитектурата и градоустройството

" Проектът, който ще показва България на Венецианското архитектурно биенале, няма нищо общо с архитектура и градоустройство. Извънредно шокирани сме от избора на журито. Участвахме в състезанието, макар че бе разгласен в последния миг, с цел да се види страната ни в най-хубавата светлина. Темата на биеналето " Лаборатория на бъдещето " с взор към Африка не комуникира с този план. България с този план няма да бъде показана почтено. Ще бъде изхарчен голям ресур и по тази причина приканвам да бъде преосмислено това неприлично присъединяване ", сподели един от участниците в конкуренцията арх. Стефан Добрев по време на конференцията за представянето на спечелилия.
Прочетете още
Подкрепи го колежката му арх. Стелияна Христова, която акцентира, че тематиката, която слага " Образованието е напредването от мрачевина към светлина ", по-скоро би трябвало да предизвика вътрешен спор, само че не и страната ни да се самобичува.

" Бих попитала създателите по какъв начин те ще повдигнат имиджа на България с този план. Аз ще бъда част от интернационална делегация по време на форума и с терзание ще вляза в нашата експозиция ", сподели още Христова.

От името на авторския колектив отговори арх. Божидара Вълкова, която посочи, че Венецианското биенале не е формат като международно експо, където се показват достиженията на една страна и уточни, че най-ярките павилиони са тези с сериозен взор към местни проблеми.

" Палитрата, която може да се види там, е доста богата, а с нашия план ние задаваме въпроси, не даваме отговори и визии за бъдещето ", сподели тя.

" Образованието е напредването от мрачевина към светлина " (цитат от Алан Блум) е план с куратор арх. Борис Тикварски и създатели арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, арх. Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, арх. Костадин Кокаланов.

" Проектът ни потегля от фотографиите на Александър Думарей. Той обикаля и снима изоставени архитектурни обекти - учебни заведения, театри, басейни. За нас интерес представляваха учебните заведения, тъй като те са арената, в която пишем своето бъдеще. Целта на нашия план е да осезаем този момент във времето, към който можем да се обърнем неемоционално, а сериозно и това да отвори една градивна полемика към отрицателния развой да се затварят учебни заведения в България. Сега е времето това да се случи. Да погледнем към бъдещето с една ясна визия какво желаеме да ни се случи. Самото пространство в павилиона на България ще бъде обрамчено от три страни със завеса. Оформят се три зони, които имат друга осведомителна натовареност. В първата зона посетителите ще могат да се срещнат със статистически и осведомителни материали. Във втората ще бъде подредена възстановка на учебна класна стая с артефакти, която ще влияе по-емоционално. По завесите ще има фотографии от затворените здания. Третата зано ще е мястото, в което можем да спекулираме с тематиката какво би се случило в бъдещето, да си зададем верните въпроси ", описа арх. Вълкова.

Проектът на интернационалния колектив ще бъде първата изява на България на влиятелния конгрес след 15-годишно неявяване. Той ще се организира от 20 май до 26 ноември в Рим. В състезанието участваха 34 плана, прегледани от 8-членно жури с ръководител проф. доктор арх. Тодор Булев.

" Биеналето дава късмет да покажем архитектурата като израз на витална философия и взор към бъдещето. Факт е, че нашата гилдия чака подобен вид събития, с цел да излезе от всекидневието. Още преди две години се готвим за това биенале, само че бе отсрочено. От Съюза и Камарата на архитектите бяхме настоятелни това присъединяване да се случи. Радвам се да кажа, че всички планове демонстрират една зрялост. Всички заслужават възторженостти и почитание. Ще осъществяваме галерия с тези планове, тъй като има доста мощни и е добре да се видят. Става дума за една нова вълна от млади архитекти под 40 години. Много от тях идват от чужбина. Обнадежден съм от готовността на архитектите да влязат в спецификата на Венецианското биенале. Надявам се това да провокира поток от наши сътрудници към Венеция, тъй като биеналето е огромна школа ", сподели арх. Тодор Булев.

Той разяснява и офанзивите против определения победител: " Не е изключително етично изявлението и преди всичко да се приказва от името на всички. Естествено, в този конкурс ще има награден, а някои ще имат забележки и огромно его. Това е една естествена прочувствена реакция. Все отново дано да отбележа, че в журито участваха хора, които са били част от организацията на българското присъединяване във форума преди години. Биенале се пробва да покаже архитектурата в един обществен подтекст ".

Подкрепа създателите на спечелилия план получиха и от арх. Надя Иванова, която ги поздрави, тъй като " в България тези тежки проблеми не се разясняват и виждат, по тази причина би трябвало да отидем в чужбина, с цел да ги сложим на масата ".

" Бюджетът за присъединяване на България е 400 000 лева От тях към 124 000 лева са за залата за години напред. В сумата влизат застраховките и настаняването, наемането на италиански служащи, скъпоструващ превоз, тъй като всичко се придвижва с гондоли ", разгласи доцент доктор Борис Данаилов, изкуствовед, шеф на политическия кабинет на министъра на културата и член на журито.

На финала на конференцията стана ясно, че Министерството на културата ще издаде книга с всички планове, а в постройката на Съюза на архитектите ще има галерия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР