Проектът Истории от бабината ракла“ на фондация Ценности“, подкрепен от

...
Проектът Истории от бабината ракла“ на фондация Ценности“, подкрепен от
Коментари Харесай

Фондация разтвори бабината ракла пред български и украински дечицо

Проектът „ Истории от бабината ракла “ на фондация „ Ценности “, подсилен от НДФ „ 13 века България “, събра български и украински деца в Къщата на София. Етнологът Анелия Милушева бе донесла достоверни носии на повече от век от персоналната си сбирка, сребърни пафти и ковани колани, същински цървули и преди малко опечени питки и баници, с цел да усетят малчуганите старинните български занаяти с всичките си сетива.

Чрез превода на бесарабската българка Яна и украинчетата се включиха в проучването на българските дрехи отпреди столетие. Майките им пък откриха близка родствена връзка между  нашите шевици и техните „ вышивки “.

Идеята на „ Истории от бабината ракла “ е подрастващите да се срещнат с националното творчество, играчките от минали времена и обичаите, свързани с тях. Анелия Милушева им даде опция да допрян тъканите престилки и кошули, да прекарат пръстчета по комплицираното везмо, да научат, че когато надиплят задоволително чеиз девойките са подготвени за женене.

От нея децата схванаха, че на сватбата невестите получават кован колан, с цел да го носят като омъжени дами. На момчетата им беше забавно да смъкват маратонките, с цел да пробват цървулите на дядовците си.

А след това стартира същинската забава, с детайли на знание и образование.  Българчета и украинчета дружно вършиха кукли с национални носии, употребявайки дървени лъжици. Кроиха престилки, сгъваха пафти от хартия и връзваха забрадки. Момчетата пък научиха по какъв начин се прави топка от парцали, с която преди време са играли на улицата.

Неусетно, без да се усещат като в класна стая, присъстващите научиха забавни исторически обстоятелства, скъпи елементи за обичайните български носии, забавляваха се и сътвориха същински другарства.

А творбите им най-сетне бяха подредени в обща галерия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР