Проектът 77 ½ започва като изследване на женските обреди и

...
Проектът 77 ½ започва като изследване на женските обреди и
Коментари Харесай

Искра Благоева и Валентина Шарра питат има ли лек за тъгата с изложбата "77 ½"

Проектът " 77 ½ " стартира като проучване на женските обреди и ритуали в България, утвърждавайки достолепието и силата на женския свят и сила оттатък консервативността на патриархалното общество в серия от фотографии, саунд и видеопроизведения и документи от пърформанс. Проектът ще бъде показан в галерията на " Топлоцентрала ". Изложбата ще бъде открита на 11 юли в 18:00 ч. и ще остане разполагаем за посетителите на галерията до 27 август 2023 година

77 ½ са билките, които би трябвало да се съберат за зимата, като за последната половина няма име - тя е лек за мистериозна, незнайна болест. За авторките тази болест е тъгата, подбудена от паниката и напрежението на живеенето в днешния ден. Има ли лек за тъгата се трансформира във въпрос, чийто отговор Искра Благоева и Валентина Шарра търсят в телесното и духовното възобновяване на раздраните връзки с природата и общността.

През последните две години художничките посещават разнообразни места в страната, с цел да научат повече за събирането на билки. Работата им е подбудена от вътрешния подтик да премислят нишките, които ни свързват с предишното и традициите в съвременността. Проучването им е персонално странствуване към себе си през дълбоките корени на родовата памет и наследството.

 Изложбата
© Организатори

Изложбата " 77 ½ " може да бъде забелязана от 11 юли до 27 август 2023 година в " Топлоцентрала "

Искра Благоева е родена през 1978 година в София. Завършва компетентност " Живопис " в Университета за приложни изкуства, Виена. Работи с живопис, обекти и съоръжения. Има участия в общи изложения в Австрия, Германия, Италия, Словения, Сърбия, Франция и България. Носител е на премия за живопис на Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация " Св. св. Кирил и Методий " и в състезанието за млади създатели на Европейския център за просвета и спор ГРАД (Белград). Номинирана е за премията БАЗА и премията " Линген арт ".

Валентина Шарра е родена в Рим, Италия, през 1983 година След като приключва магистратура по право и редица профилирани курсове по снимка, през 2013 година Валентина Шарра получава бакалавърска степен с отличие от Accademia di Belle Arti di Roma (Рим, Италия). Понастоящем живее и работи в Рим, Италия, и в София, България, където през 2018 година приключва магистратура по статуя в Националната художествена академия. Валентина получава премията " Гауденц Б. Руф " през 2019 и 2018 година, а през 2020 година е стипендиант на Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия, в границите на източноевропейска стратегия за продан. През 2022 година тя взе участие в 14-ото европейско биенале Manifesta Pristina - Kossovo, в груповата галерия, курирана от ICA Sofia.

 Искра Благоева и Валентина Шарра питат има ли лек за тъгата с изложбата
© Организатори
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР