Проект за изследване на тъмни“ личностни характеристикиПсихологът, който е в

...
Проект за изследване на тъмни“ личностни характеристикиПсихологът, който е в
Коментари Харесай

Скандалът “Фейсбук”

Проект за проучване на „ тъмни “ личностни характерности


Психологът, който е в центъра на абсурда със корист с персоналните данни на милиони консуматори на Facebook, е работил с съветски учени върху проучване на рисковите личностни характерности. Александър Коган е бил съветник на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал дали психопатията, нарцисизмът и макиавелизмът – наричани от психолозите „ мрачна триада “ – са свързани с нападателно държание в интернет, споделя Янина Ледовая, старши учител във факултета по логика на психиката към университета. „ Искахме да открием тролове, с цел да подобрим по някакъв метод живота на хората, страдащи от тролове “, сподели Ледовая пред Ройтерс.

Преподавателят в английския Кембриджки университет Коган – прочут и с фамилното Спектър, което избрали двамата със брачната половинка му – бе подложен на рецензии поради това, че е дал на консултантската компания „ Кембридж аналитика “ данните, събрани посредством личностна анкета във Facebook. Анкетата е била измежду неколкостотин хиляди души, само че приложението, с което е била осъществена, е събирало детайлности за техните „ другари “ в обществената мрежа без тяхното познание или единодушие.

Тези данни били употребявани за основаване на ориентирана цифрова рекламна акция в поддръжка на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати, призна изпълнителният шеф на „ Кембридж аналитика “ Александър Никс пред кореспондент под прикритие на английския Четвърти канал (Channel Four News).

Във вторник Никс бе краткотрайно отхвърлен от поста си на фона на разрастващия се скандал за това по какъв начин данните са попаднали в ръцете на неговата компания в нарушаване на разпоредбите на Facebook. Сагата смъкна с 50 милиарда $ пазарната цена на обществената мрежа. Коган не отговори на изпратено му по имейл искане да разяснява работата си в Санкт Петербург, само че в сряда сподели пред Би Би Си, че е станал изкупителна жертва на Facebook и „ Кембридж аналитика “. Тази компания не е обвързвана с университета.

(Със съкращения, превод БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР