Проект Разкриване и предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги Център за

...
Проект Разкриване и предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги Център за
Коментари Харесай

Община Варна открива два центъра в подкрепа на хора с деменции

Проект „ Разкриване и даване на интегрираните здравно-социални услуги „ Център за грижа за лица с разнообразни форми на деменция “ и „ Дневен център за поддръжка на лица с друга форма на деменция и техните фамилии “ на територията на община Варна “ бе показан през днешния ден пред публицисти.

Проектът е осъществен по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, според контракт за безплатна помощ сред Община Варна и Министерството на труда и обществената политика. Услугите за потребителите са безвъзмездни и ще продължат една година, след което ще работим за тяхното надграждане, изясни Анастасия Георгиева, началник на плана и шеф на дирекция „ Здравеопазване “.

Приветствие към участниците в срещата насочи Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, който акцентира, че новите здравно-социални услуги потвърждават за следващ път специфичното отношение на общината към хората с увреждания и обогатяват в допълнение обществената стратегия на Варна. В срещата участваха Таня Василева, шеф на дирекция „ Социални действия “, представители на Дирекция „ Социално подкрепяне “, на обществени институции и неправителствени организации.

Здравно обществената услуга „ Дневен център за поддръжка на лица с друга форма на деменция и техните фамилии “ се дава за 8 или 4 часа, 5 дни седмично, без събота и неделя. Насочването на потребителите става по сегашен адрес от Община Варна, посредством подаване на заявление в постройката на общината – в Информационния център на гише 13. Центърът се намира в регион „ Младост “, ул. „ Петко Стайнов “ 7, потенциалът е 40 консуматори. Допустимите целеви групи са: възрастни хора с разнообразни форми на деменция над 65 година с ограничавания или в неспособност за самообслужване и техните семейства; Възрастни с разнообразни форми на деменция, настанени в профилирани институции или други резидентни услуги и техните фамилии. За прилагане на услугата е належащо лицето да има сложена диагноза от ТЕЛК/НЕЛК/ЛКК, епикриза, мнение от персонален доктор, мнение от психиатър и други

Дейностите, които се дават в Дневния център, са обезпечаване на поддръжка в профилирана среда, главно или групово, в границите на не по-малко от 4 часа на ден и посрещане на ежедневните потребности на потребителите, според от самостоятелната оценка на потребности и самостоятелния проект за подкрепа; Почасови услуги, консултиране и психическа поддръжка, лечебна помощ и рехабилитация – на място и или вкъщи: Услуги на околните, полагащи грижа в домашна среда, консултиране и психическа поддръжка, образуване на групи за взаимопомощ.

Втората база – Център за грижа за лица с разнообразни форми на деменция, дава 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата с деменция и поддръжка за водене на независим живот. Той се намира в регион „ Владислав Варненчик “, бул. „ Константин и Фружин “. Насочването на потребителите става по сегашен адрес от Дирекция „ Социално подкрепяне “, която се намира на бул. „ Осми крайморски полк “ 139, до вх. Г. Услугите за потребителите са безвъзмездни. Капацитетът на услугата е за 15 консуматори, само че все още базата е цялостна. В момента се основават аварийни описи на хора, които желаят да употребяват центъра.

Допустимите целеви групи са възрастни хора с разнообразни форми на деменция над 65 година с ограничавания или в неспособност за самообслужване и техните семейства; Възрастни хора с разнообразни форми на деменция, настанени в профилирани институции или резидентни услуги и техните фамилии. За прилагане на услугата е належащо лицето да има сложена диагноза от ТЕЛК/НЕЛК/ЛКК, епикриза, мнение от персонален доктор, мнение от психиатър и други

Дейностите, които дава центърът, са 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата, самостоятелна и групова работа с потребителите, ориентирана към възобновяване и поддържане на обществени умения, лечебни стратегии, здравна рехабилитация и други.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР