Продукция на стойност близо 1 млрд. лв. произвеждат предприятията в

...
Продукция на стойност близо 1 млрд. лв. произвеждат предприятията в
Коментари Харесай

Таня Христова: Габрово става все по-значим фактор

Продукция на стойност близо 1 милиарда лева създават предприятията в община Габрово по данни на Национален статистически институт през 2016 година, показва кметът на града Таня Христова

© Капитал Профил

Таня Христова е родена през 1971 година в Плевен. Магистър по британска лингвистика и финанси във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". От 2008 година до 2010 година е заместник-кмет в община Габрово. Става кмет през интервала 2011 - 2015 година и е избрана отново за втори мандат. Ръководител е на българската делегация на локалните управляващи в Комитета на районите в Брюксел. Още по тематиката
Хумус от Севлиево в Qatar Airways

Опакованата близкоизточна храна отваря вратите на света за " Вернада "
17 юни 2018
Две е повече от едно

Възраждането на област Габрово минава през локална интензивност, ексцентрични хрумвания и общи дейности на Габрово и Севлиево
11 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Г-жо Христова, какъв брой близо е Габрово до концепцията за съвременна европейска община?

- Габрово от дълго време е на европейската сцена. Още след Освобождението габровските заводи имат техника и машини, съизмерими със западноевропейските, производството им е измежду най-модерните в Европа, продукцията им се изнася в Италия и Германия. Градът е издигнат от архитекти, приключили в Прага, Виена, Рим и Берлин. Ако хвърлим мост от индустриалния напредък на Габрово в предишното до през днешния ден, ще забележим, че в генотипа на града са предприемаческият дух, образованието и нововъведенията.

" Модерната европейска община " е субективна подготовка. С нея хората мерят качеството на живот и средата, в която живеят, равнището на приходите, опциите за работа и реализация. Аз бих я заменила с умна, приобщаваща и високотехнологична община, която ловко употребява капитала на своето минало - промишлеността, образованието, културата.

Габрово прави тъкмо това през днешния ден, става все по-значим фактор в икономическото развиване на България. Според последния стопански разбор на града по данни на Национален статистически институт през 2016 година предприятията в общината създават продукция на стойност близо 1 милиарда лв.. Още след влизането на страната в Европейски Съюз Габрово стабилно застана на първите позиции по сполучливо изпълнени вложения с европейски запас. Наричат ни първенци по привличане на европейски средства, само че нашият фокус е върху интегрираните вложения, които оферират сложни решения. Точно по тази причина успяхме да решим основни въпроси на базисната инфраструктура, да подобрим качеството на просветителната, обществената, културната, туристическата и градската среда.

Основният проблем на всички български градове отвън София е привличането на хора. Габрово би трябвало да се бори освен със столицата, само че и с други огромни градове в близост, с цел да притегля човешки капитал. Какви са вашите оръжия в тази борба?

- Конкуренцията за привличане на хора към този момент надвишава локалните и районните граници. Тя е световно предизвикателство, когато става въпрос за привличане на квалифицирани фрагменти и гении. Задачата е да бъдем конкурентни не просто на прилежащите градове, само че и на европейския и на световния пазар. Тази упоритост не може да бъде приоритет единствено на общината, тя би трябвало да бъде припозната от цялата общественост – бизнеса, просветителните институции, страната.

Днес огромна част от сполучливите габровски производства са с позиции на международните пазари и присъединяване в мениджмънта на компании от Белгия, Швейцария, Германия. В Габрово основаването на висока добавена стойност в производството е традиция и мощно преимущество. То постанова нови стандарти, свързани с готовността на бизнеса да работи за интернационализация, цифровизация на процесите и решения, които минимализират дефицита на работна ръка.

Паралелно с това е значимо да подготвим младите за специалностите на бъдещето. Имаме положителни резултати в дуалното обучение. Чрез Техническия университет в Габрово привлекателността на инженерните специалности още веднъж е на фокус в района. Развитието на основни компетентности и присъединяване в интернационалните планове също е инструмент за привличане на експерти, само че надалеч не е задоволително. Ако желаеме квалифицирани, амбициозни младежи, с визия за своето професионално развиване, би трябвало да подкрепим онази среда, в която те виждат независимост да започват със свои хрумвания, със свои екипи и да оферират решения. Точно по тази причина работим върху основаване на екосистема за поддръжка на нововъведенията и промишлеността в Габрово.

Къде е ключът към по-бързото развиване - има ли съответна промишленост, сфера на услугите или образованието, която съгласно вас е способна да издърпа региона сред Габрово и Севлиево и даже Велико Търново напред?

- В индустриалния ни профил има многообразие, което предпоставя разнообразни благоприятни условия за претовареност. Добрата връзка сред междинното и висшето обучение също е фактор и полезност, която би трябвало да се капитализира. Много градове в Европа се развиват въз основа на тази даденост - построяват цели екосистеми. Габрово и Севлиево също могат да го създадат, партнирайки си, приобщавайки други райони, извличайки изгода за всички. Ако в условния триъгълник Габрово – Севлиево – Велико Търново заложим на синергията на даденостите, т.е. обединим мощните си страни, измежду които са традициите в образованието и избрани производства, би следвало това да даде нови благоприятни условия за бизнеса и да се отрази положително на всички. С икономическия си профил и просветителни благоприятни условия Габрово е един от индустриалните градове в България, които може да предложи доста положителни условия за високотехнологични вложители.

Наскоро приключихте работа по изследване за иновационния капацитет на промишлеността в община Габрово? Какво демонстрираха резултатите?

- Според изследването Габрово е със мощно изявен промишлен профил във връзка с заетостта и по отношение на междинните за Европейски Съюз стойности. Всеки втори нает в района работи в преработващата индустрия. Подобна централизация на претовареност в промишлеността не съумява да реализира нито един различен район в страната. Близо половината от наетите единствено в община Габрово са техници, квалифицирани служащи, машинни оператори и монтажисти. Секторът на бизнес услугите също е в напредък. С икономическия си профил и просветителни благоприятни условия, Габрово е един от индустриалните градове в България, който може да предложи доста положителни условия за високотехнологични вложители и има късмет да се развива като място за нови световни артикули и решения.

" Хемус " и тунелът под Шипка бяха обещани, само че реализацията им е още надалеч в бъдещето. Какъв е капацитетът на плановете да развият зоната Севлиево - Габрово - Велико Търново?

- До края на годината чакаме да бъде приключен обходният път на Габрово, чийто финален стадий ще завърши с тунела под връх Шипка. Вече е подготвен един от довеждащите тунели, който е част от третия стадий на обекта. Бъдещият тунел под Шипка ще бъде мощна информационна ос с резултат върху бизнеса. Тази инвестиция е стратегическа както за икономическото развиване на Габрово, по този начин и за превъзмогване на несъответствието, който в този момент съществува сред градовете от двете стани на Балкана. Географското състояние на Габрово основава положителни благоприятни условия за достът от съвсем всяка точна на страната. Изключително значимо е и автомагистрала " Хемус ", и тунелът под Шипка да бъдат изведени като съществени цели на страната, тъй като те ще имат позитивно влияние върху цяла Северна България.

Ако би трябвало да извършите груба сметка за потребностите ви в идващите няколко години, какво финансиране би трябвало на общината, с цел да набере скорост, и в какво има най-голяма потребност да се влагат обществени вложения?

- Спорно е до каква степен за всички обществени вложения би трябвало да разчитаме на 100% безплатна помощ. Този метод може да продължи за основаване на конкурентни условия в просветителната система, за благоустрояване на градски зони и за дребните обитаеми места. Бъдещето е на интегрираните и умните вложения. Те би трябвало да бъдат насърчавани дружно с тези, които основават условия за бизнеса и професионалната реализация на младите или вземат решение обществени проблеми.

Как ще компенсирате намаляващите еврофондове? Габрово към момента харчи прекомерно малко от парите си за финансови разноски - под 9%.

- Подкрепата от Европейски Съюз, която до момента получиха българските жители, значително усъвършенства живота на хората в доста сфери. С европейски запас Габрово реши проблеми, които са непостижими за общинския бюджет. Само за една година (2015 г.), при близо 40 млн. лева финансова рамка Габрово съумя да влага по планове 10 пъти повече, в сравнение с с бюджет. В момента изпълняваме главните обекти от капиталовата стратегия, като по проекта за 2018 година финансовите ни разноски са над 17%.

Имаме желание отсега нататък да използваме всички благоприятни условия на финансовия инженеринг и публично-частните партньорства. България ще продължи да получава значително средства през идващия програмен интервал, само че към този момент с фокус върху младежите и образованието, дигитализацията, интелигентната специализация, енергийната успеваемост и климатичните промени. Общините би трябвало да продължат да употребяват европейски запас, с цел да основават по-добри условия за хората и да поддържат своето развиване.

За последната година съгласно Национален статистически институт междинната заплата в Габрово се е вдигнала с 18.5%. На какво се дължи това главно? Според вас действителна ли е сумата от 970 лева?

- Икономическите разбори демонстрират, че Габрово е една от областите с най-високи междинни работни заплати в преработващата индустрия. Предприятията в района от ден на ден имат потребност от квалифицирани фрагменти. По данни на Национален статистически институт за 2017 година, брутните междинни работни заплати за област Габрово са към 900 лева, а средногодишния растеж на заплатите в района приближава този за страната. Разбираемо Габрово желае още по-висок витален стандарт за габровци. Нашият принос към него е в измененията, с които подобряваме условия за бизнес и живот в града.

Кои са осъществените планове, които бихте определили като топ 10 за 10-те години от участието на страната ни в Европейски Съюз?

- Водещи в нашия топ 10 са най-мащабните за последните десетилетия вложения в бранш околна среда. Следват плановете в градската среда, които благоустроиха Габрово, и тези, които усъвършенстваха просветителната, туристическата инфраструктура и обществените услуги. За 10 години участие в Европейски Съюз Габрово стана град с нови пречиствателни станции, с актуализирана ВиК мрежа, с километри новоасфалтирани пътища, имаме съвременно хранилище за битови боклуци, крайречни улици, нови паркови пространства, места за игра и отдих, кръгови кръстовища, санирани учебни заведения и детски градини. Сега продължаваме да работим за градската среда и за подобряването на публичния превоз.

Интервюто взе Силвия Златкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР