Продават гръцки двойно по-скъпо в търговските веригиЦената на черешите се

...
Продават гръцки двойно по-скъпо в търговските веригиЦената на черешите се
Коментари Харесай

Цената на българските череши падна до 5 лева за килограм

Продават гръцки двойно по-скъпо в комерсиалните вериги

Цената на черешите се срина 7 пъти за по-малко от две седмици и към този момент на пазара могат да се намерят родно произвеждане по 5 лв. за кило. Това сподели инспекция на на столичен пазар.

По табелите написа, че са с генезис Сандански, Кюстендил, Пловдив и други градове. В началото на май пък започва всеобщо предложение на алените костилкови плодове по 35 лв., с генезис Гърция. След като пазарът се наводни и цената им стартира да пада фрапантно. Преди седмица в комерсиалните вериги можеха да се намерят кутийки от 250 грама за 6 лв., а сега същите разфасовки са по 3,50 лв. и килото е 14 лв..

Реколта

Тазгодишната годишна продукция от череши няма да е приемлива. Студената пролет и сланите се отразиха зле на цъфтежа на насажденията, като картината е друга в обособените региони на страната, разяснява доцент доктор Сава Табаков - декан на Лозаро-градинарския факултет в Аграрен университет – Пловдив, пред Марица.бг. Той посочи, че сходна обстановка се следи и при сините сливи, заради което и от тях не се чакат високи добиви. По данни на отдел „ Агростатистика “ към Министерство на земеделието общият брой на площите с череши в страната през 2021 година е 126 490 декара, което е растеж с близо 2 хиляди дка спрямо миналата година. От тях са реколтирани 107 540 декара, а 9140 декара са младите, които още не плододават.

Искат невисок Данък добавена стойност и за плодове и зеленчуци

Данък добавена стойност на българските плодове и зеленчуци да бъде понижено, е мнението на Министерството на земеделието, което ще бъде показано при актуализацията на бюджета. Това разяснява министърът на земеделието Иван Иванов пред Нова тв. Той добави, че нулевата ставка на Данък добавена стойност на хляба ще задържи цената макар повишаването на хлебната пшеница. Очаква се поевтиняване на плодовете и зеленчуците, защото на пазара следва засилено предложение на продукция с български генезис, сподели още Иванов. Той регистрира, че сега на цените се отразяват увеличените цени на енергийните запаси, торове и препарати, с които се обработват културите. В разгара на сезона се чака българският консуматор да има опцията да си купува качествени български плодове и зеленчуци на естествени цени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР