Продаваният у нас шоколад от една и съща марка е

...
Продаваният у нас шоколад от една и съща марка е
Коментари Харесай

Още разкрития за храните: пробутват ни по-постен шоколад, а детските пюрета – на безбожна цена

Продаваният у нас шоколад от една и съща марка е без масло и с по-ниска масленост, в сравнение с предлаганият в други страни от Европейски Съюз. Това сочат резултатите от последната инспекция за двоен стандарт, оповестени през днешния ден по бТВ от земеделския министър Румен Порожанов.

По думите му за този артикул е открито, че има разлики в енергийната стойност, наличието на какао и маслеността и и те са видни от етикетите на шоколадите. „ Продаваният в България се създава в Полша, а за западните страни - в Германия. При една от марките, продавани в България не е вложено масло и маслеността е 27,5%, а в европейския е 32,2%. В българския аналог наличието на какао е 32,7%, в другия - 37,6%. При друга от марките е открито по-ниско наличие на лешници в шоколада, в сравнение с в западния аналог”, изясни министърът, представен от „ Монитор “.

Изследването показано от Порожанов покозва още, че в тестваното мляко за деца има по-високо наличието на растителни мазнини, а по-ниско на макроелементи и витамини. При адпаптирано изсъхнало мляко за деца у нас е открита 5% по-висока цена, в сравнение с в Австрия. „ Детско пюре от зеленчуци (пиле и ориз) купено в Германия у нас е с 35% по-скъпо, като не се взима поради Данък добавена стойност. Този налог в Германия е 7%, а у нас 20%, което значи, че тази цена е с над 40% по-висока”, разясни Порожанов и добави, че са изследвани 7 детски продукта.

Според него, по този начин огромна част от детските храни у нас не престават да са на цени не по-малки от западноевропейските.

„ Това е третото проучване за двоен стандарт, което вършим. При предходното през септември и октомври нямаше огромни разлики. Този път, за жалост, още веднъж в 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от случаите цените са по-високи в България. Сега бяха изследвани са 11 групи храни са изследвани, 53 хранителни продукта, като с а взети 106 проби. Държавите към този момент са 7 - Германия, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и България. И за Чехия и се оказа, че доставяните тук храни са по-лоши и от чешките. При 40 продукта информация на етикетите съответствува. При 13 или 25% има разлики по състава и хранителната стойност”, изясни земеделският министър.

По думите му изследвана е моцарела от 2 страни, без Италия. „ Интересното при нея е, че продаваната у нас е с разнообразни усет и опаковката е с по-малък грамаж. Има разлика и в цвета.

Установени са шупли по продукта и наслойка в саламурата”, добави Прожанов. „ При изследваните безалкохолни питиета е наличието на портокал в България е минимум - 5%, в Италия е 12%, в Испания - 8%. В България, Унгария и Испания те се вършат с глюкозо фруктозен сироп, а в останалите страни - със захар.

При тестваните бързо-замразени бегети се открива по-ниско наличие на месо и твърдо сирене.

Обикновено продуктите на една и съща марка за пазара в Западна Европа се създава в Германия, а аналогът примерно в Унгария и има разлики. Има обаче случаи, когато и двата продукта са създадени в Германия, само че още веднъж има разлики в състава.

При 22 от изследваните артикули или 43% от общия им брой цените (без ДДС) в България са по-високи, в сравнение с аналозите продавани в богатите западни страни. „ Най-фрапиращият образец е с една доста известна в Италия паста, която в България се смята за първокласен артикул.

Тя е от 147% до 166% по-скъпа, в сравнение с в Италия.

Има и инстантна примес за чай с усет на горски плодове, при която цената у нас с близо 83% по-висока. Установени са сокове от ябълка с 56% по-скъпи. Вурстчета от Германия се продават тук на близо 47% по-висока цена”, сподели още министърът и добави, че при останалите към 60 на 100 от изследваните артикули, цените на нашия пазар са по-ниски, в сравнение с в западните страни.

По думите му общо резултатите от последното проучване за двоен стандарт демонстрират, че в другите групи артикули, от 20% до 25% от тях на нашия пазар са открити разлики във усета и състава, по отношение на аналозите продавани на запад.

„ Дебатът за идентичното качество на продуктите и третирането на потребителя на единния европейски пазар е тематика сложена няколко пъти на съвета на министрите”, сподели още Румен Порожанов и разясни, че всички страни от Европейски Съюз от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация.

Той заяви за провеждана през днешния ден среща на управлението на земеделското министерство с управленията на 5 огромни търговски вериги в България. „ Основната тематика е за промотирането на българските артикули, само че няма по какъв начин да не отбележим и за разликите в цените, с цел да получим някакво рационално обяснение”, сподели в умозаключение Порожанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР