Продавам всичките си материални притежания. Няма да притежавам жилище. По стандартите

...
Продавам всичките си материални притежания. Няма да притежавам жилище.
По стандартите
Коментари Харесай

Защо Мъск се премести от Калифорния в Тексас? Има над 2 милиарда причини

" Продавам всичките си материални притежания. Няма да владея жилище ".

По стандартите на Илон Мъск този туит от май 2020 година даже не е чак толкоз чудноват. " Материалното те дърпа обратно ", сподели той няколко дни по-късно и изброи седемте си жилища в Калифорния. През декември пък съобщи, че се мести в Тексас. Фондацията му го последва, а скоро това ще направи и Tesla, написа Bloomberg.

Действията му, които в началото изглеждаха като пристрастеност към скитничество на един милиардер — или неодобрение от Covid-рестрикциите в Калифорния, в този момент наподобява по-скоро като добре премислена тактика в очакване на големи данъчни отговорности.

Продажбата на парцелите в Калифорния разрешават на основния изпълнителен шеф на Tesla да съобщи, че към този момент не е гражданин на щата — който от своя страна е дом на най-високите подоходни налози в Съединените американски щати. Поне пет от парцелите са продадени на купувачи, които са заели пари за покупката от самия Мъск.

Засега преместването е икономисало на най-богатия човек в света над половин милиард $ налози, съгласно калкулации на Bloomberg News. Когато продаде декларираните 10 % от акциите си в Tesla, преместването в Тексас ще му е икономисало $2 милиарда

50-годишният Мъск се радва на надалеч по-благоприятни условия в Тексас: щатът не постанова налог върху финансовата облага, нито върху приходите.

Милиардерът, който има благосъстояние на стойност $296 милиарда, в продължение на години заобикаля да заплаща налози, като тегли заеми против акциите си в Tesla. Към декември 2020 година документи демонстрират, че разнообразни банки са му отпуснали общо $515 млн. Броят на акциите, които е заложил, демонстрират, че той може да е получил на заем още милиарди.

Последният път, в който Мъск продаде акции преди този ноември, бе през 2016 година

Стратегията заем против акции е добре позната и постоянно употребена от най-заможните в Съединени американски щати. " Има рента върху заемите, само че е доста по-евтино от налозите ", споделя специалист.

През последния месец Мъск продаде акции за съвсем $10 милиарда Обичайно, той би трябвало да заплати 23,8 % налог върху облагата. Някои от продадените акции са резултат от упражнение на варианти и върху тях няма данък. Но той е продал общо 5,4 млн. акции, които е имал преди този момент, върху които би трябвало да заплати налога.Изчисленията на организацията сочат, че той към този момент дължи $1,35 милиарда Ако Мъск продаде цялостните 10 % от своя дял, без да броим вариантите, общата данъчна сметка би била $4,35 милиарда

И това са единствено федералните налози.

Калифорния прибавя още 13,3 % върху сметката — или $2,4 милиарда, в случай че Мъск не бе напуснал щата.

Разбира се, не става въпрос за нарушаване на закона. Но Кристобал Янг, професор в университета Корнел, повдига въпроса за морала при сходен ход. " Калифорния му даде достъп до гениите, от които той се нуждаеше, с цел да построи компанията ", споделя той.

Губернаторът на Златния щат Гавин Нюсъм също означи ролята на Калифорния в триумфа на Мъск — " нововъведенията и политиките, които поддържат чистата сила, утъпкаха пътя на Tesla ", сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР