Продължителното съхраняване на варени продукти като макаронени изделия и ориз

...
Продължителното съхраняване на варени продукти като макаронени изделия и ориз
Коментари Харесай

Експерти препоръчват да се избягва консумацията на престояли макаронени изделия и ориз

Продължителното запазване на варени артикули като макаронени произведения и ориз може да навреди, предизвестяват австралийски учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Специалисти от Австралийския народен университет изясняват, че във въпросните артикули може да се развие бактерията Bacillus cereus. Тя се среща постоянно в почвата, растения, животни, инсекти, прахуляк, само че може да засегне храната и хората.

"Bacillus cereus може да се развъжда като употребява питателни субстанции от ориз, млечни артикули, подправки, сушени храни, зеленчуци ", споделя Анукрити Матур от изследователския екип. Бактерията Bacillus cereus има както позитивни резултати, като да вземем за пример да поддържа пробиотиците в тялото, по този начин и негативни.

Неблагоприятното ѝ влияние се демонстрира, когато храната се съхранява при несъответствуващи условия, което дава опция на Bacillus cereus да се развива и развъжда. Наличието на огромно количество бактерии в ориза и макаронените произведения може да докара до увреждане на черния дроб, натравяне и даже до гибел.

Специалистите напомнят случай отпреди 14 години в Италия, когато пет деца от едно семейство се натравят с четиридневна макаронена салата. За едното от децата изходът се оказва съдбовен. През 2011 година в Белгия също е обявено за хранително отравяне с Bacillus cereus. Случаят касае 20-годишен студент, който е ял спагети с доматен сос, приготвени преди пет дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР