Продължителни военните обучения в близост до двете основни пристанища на

...
Продължителни военните обучения в близост до двете основни пристанища на
Коментари Харесай

Как напрежението между Китай и Тайван може да повлияе на глобалните търговски вериги

Продължителни военните образования наоколо до двете съществени пристанища на Тайван, крият опасности за интернационалната търговия и в дълготраен проект биха й навредили. Половината от международните контейнерни транспорти и 88% от най-големите товарни кораби в света са минали през пролива тази година. Добра вест е, че при започване на тази седмица трафикът във въздушното пространство над Тайван стартира да се възстановява.
Ескалиращото напрежение сред Китай и Тайван още веднъж изведе на напред във времето рисковете, от които са застрашени световните търговски вериги. Военните учения, последвали визитата на ръководителя на Камарата на представителите в Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, наподобяват опити за обсада на подвластния от експорт остров, над който Пекин претендира, че има суверенитет. Миналата седмица някои търговски кораби бяха принудени да трансформират курса си, а самолетните компании анулираха полети, откакто получиха инструкции от Пекин за територии, които да заобикалят по време на ученията.

Общо три от шест зони наоколо до Тайванския пролив, водната линия, свързваща Китай с острова, бяха блокирани. Протокът се смята за главен търговски път сред Китай и Япония - надлежно втората и трета по величина международни стопански системи, както и Европа, чието софтуерно развиване зависи от вноса на компютърни чипове от източноазитските страни. Протокът същото по този начин е от голяма важност за софтуерния колос Южна Корея, тъй като се употребява за преместването на промишлени артикули от заводите в Азия до доста от потребителите по света.

Реклама
Военните учения на Китай бяха планувани да продължат единствено няколко дни. Но анализатори настояват, че маневрите могат да продължат за неустановен интервал от време, повишавайки напрежението, написа Financial Times.

" Продължителните или постоянни учения в Тайванския пролив биха могли да основат обилни разстройства в търговията на Тайван с останалия свят и в световните търговски вериги ", счита Хомин Лий, макростратег за Азия в Lombard Odier.

Половината от международните контейнерни транспорти и 88% от най-големите товарни кораби в света са минали през пролива тази година съгласно данни на Bloomberg.

Въпреки че ученията са " извънредно честа процедура в крайбрежните води ", те нормално са лимитирани до региони с по-малко трафик, изясняват от Braemar Shipping. Според компанията нормално през протока дневно минават 1 млн. барела нефт и петролни артикули. Неин представител оповестява, че знае за минимум двама притежатели на огромни кораби, които са помолили корабите да заобикалят протока след известия за заплаха в региона.
Реклама 40% от износа на Тайван е за Китай и Хонконг
Японската корабна група NYK Line издаде предизвестие да се заобикаля проливът, до момента в който южнокорейският транспортьор Korean Airlines анулира всички полети сред Сеул и Тайпе в четвъртък и петък. Корейските медии оповестиха също, че Asiana Airlines е отменила полетите си сред Сеул и Тайпе, до момента в който хонконгската Cathay Pacific съобщи, че " следи от близко развиването в региона ".
Дългосрочни резултати
Продължителни военните образования наоколо до двете съществени пристанища на Тайван крият опасности за интернационалната търговия и в дълготраен проект биха й навредили.

Тайван е основно звено в световните търговски вериги за доставка на технологии, тъй като множеството от частите се създават в страните от Югоизточна Азия. През протока минават доставките на акции като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, която обезпечава 90% от международния продукция на новаторски чипове, както и на производителите надолу по веригата като доставчика на Apple - Foxconn.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР