Продължителната дипломатическа криза между Катар и съседите му в Персийския

...
Продължителната дипломатическа криза между Катар и съседите му в Персийския
Коментари Харесай

МВФ: Катарската криза може да забави растежа в Персийския залив

Продължителната дипломатическа рецесия сред Катар и съседите му в Персийския залив би могла да отслаби средносрочния напредък на района, заяви Международният валутен фонд.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си връзки с Катар и постановиха икономическа обсада, обвинявайки Доха за насърчаването на екстремистки групи. Катар отхвърли тези обвинявания, само че четирите страни замразиха всички стопански покупко-продажби с богатата на газ страна.

" Дипломатическият раздор сред Катар и прилежащите страни имаше стеснен резултат върху стопанската система. Досега няма признаци, че рецесията въздейства върху растежа в Персийския залив. Продължаващите връзки обаче могат да отслабят вероятностите за напредък в средносрочен проект освен за Катар, само че и за други страни от района ", се споделя в отчета на МВФ.

Според специалистите, разцеплението ще докара до понижаване на вложенията и растежа и увеличение на разноските за финансиране в Катар и в останалата част от региона. Те показват, че рецесията докара и до прочут финансов напън върху Доха, защото кредитният й рейтинг беше намален, с растеж на междубанковите лихвени проценти и понижаване на депозитите в частния бранш, съобщи БГНЕС.
Миналия месец Moody`s Investors Service пресметна, че към 30 милиарда $ са били изтеглени от банковата система на Катар през юни и юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР