Продължават съвместните проверки на служители от РУ-Сливен и Общинска охрана

...
Продължават съвместните проверки на служители от РУ-Сливен и Общинска охрана
Коментари Харесай

Внимание: Пешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на Сливен

Продължават взаимните инспекции на чиновници от РУ-Сливен и Общинска защита за запазване на публичния ред и определяне на нарушавания при ръководство на колела и самостоятелни електрически транспортни средства /тротинетки/ в региона на пешеходната зона и на пътни сектори в град Сливен .

Районното ръководство в град Сливен възобновява пешеходни обход в централната градска част. Контролът от страна на взаимните патрули с полицейски чиновници и Общинска защита ще се реализира всеки работен ден в друг часови диапазон.
Екипи на Териториална полиция и група „ Патрулно-постова активност ” правят надзор в жилищните региони на град Сливен . Остава повишена патрулната активност по линия на пътната сигурност и по линия „ Наркотици ”.

Предвид стопляне на времето и повишаване на деня се установяват от ден на ден нарушавания от страна на деца и възрастни , ръководещи колела и самостоятелни електрически транспортни средства, по централната пешеходната зона на град Сливен.

Община Сливен е подставила знаци В9 – „ Забранено е влизането на колела “,
на всички подходи към пешеходната зона.

Данните от миналата година сочат, че най-големият брой извършители са деца до 16-годишна възраст , против които не може да се приложи административна глоба. В тези случаи се сформира акт на родителите. В интервала април-октомври 2023 година са глобени 180 лица над 18-годишна възраст за придвижване по пешеходната зона – 43 за тротинетки и 138 за колела.

РУ-Сливен припомня, че минималната възраст на лидера за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 14 години – за придвижване единствено по велосипедни алеи, и 16 години – за придвижване по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които употребяват колела, тротинетки, ролери и скейтове би трябвало да бъдат под надзора на възрастен, който да управлява придвижването им.

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на колела и самостоятелни електрически транспортни средства са длъжни да се движат по построената велосипедна инфраструктура , а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение; да употребяват светлоотразители при придвижване през нощта; да употребяват каска, в случай че са на възраст до 18 години.

На водачите е забравено да се движат по пътища и улици , на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h ; да развива скорост, по-висока от 25 km/h ; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „ Забранено е влизането на колела “; да транспортира други лица; да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за придвижване по пътищата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР