Продължават притесненията на родители и ученици в община Раковски, след

...
Продължават притесненията на родители и ученици в община Раковски, след
Коментари Харесай

Доц. д-р Мангъров напомни как някой се разболява от хепатит А

Продължават терзанията на родители и възпитаници в община Раковски, откакто над 80 души, най-вече деца, бяха регистрирани с хепатит А. Родителите даже желаеха затваряне на учебни заведения и забавачници в общината.

Доц. доктор Атанас Мангъров разяснява случаите с рисковото инфекциозно заболяване в Раковски в утринния блок на Bulgaria ON AIR. Той подсети, че всяка година има по няколко хиляди заболели от хепатит.

„ Случилото се в Раковски е разследване от натрупало се неимунизирано население. За да се болести човек от хепатит А би трябвало да има допир до човешко фекално нарушение. За да се болести човек от човек би трябвало да има доста жестоко нарушаване на персоналната хигиена “, съобщи той. „ Има ваксина за хепатит А и в случай че се направи – драмата завършва ", изясни още доцент доктор Мангъров.

Според него родителите няма да опазят децата си, като не ги пускат на вървят на учебно заведение или забавачница: „ Инкубацията на вируса е към 45 дни “.
Всеки случай на хепатит А коства на НЗОК към 1000 лв.. А имунизацията коства към 100 лева “, сподели още доцент доктор Атанас Мангъров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР