Продължават опитите да бъдат разкрити допълнителни интензивни легла в столични

...
Продължават опитите да бъдат разкрити допълнителни интензивни легла в столични
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Могат ли болниците в малките общини да изпращат екипи за пациенти с COVID-19

Продължават опитите да бъдат разкрити спомагателни интензивни кревати в столични лечебни заведения. И 5-те нови кревати, които болница " Лозенец " съумя да разкрие тази заран, бяха заети за часове.

Легла има, главен проблем остава неналичието на инсталация и личен състав, който да се грижи за пациентите. Намерението на здравното министерство е да бъдат командировани медицински екипи от софийска област към столичните лечебни заведения, в които има потребност.

Могат ли обаче лечебните заведения в дребните общини да си разрешат да изпратят свои медицинските екипи в други лечебни заведения без това да е за сметка на техните пациенти - екипът ни направи инспекция.

Нови интензивни кревати в болница Лозенец има. Нови лекари обаче не. Целият човешки запас в болничното заведение е на крайник.

" Включително и с непринуден труд на студенти, в това число и с труда на студенти, които са на трудови контракти като спомагателен личен състав ", сподели доцент доктор Радосвет Горнев, шеф на болница " Лозенец ":

За да реагира на обстановката, здравното министерство към този момент е изпратило писмо до някои лечебни заведения в региона с молба за помощ - да бъде изпратен по един екип, който да вземе 4 наряди в месеца. Потърсихме шефовете на множеството лечебни заведения в региона, с цел да ги попитаме дали това въобще е допустимо. Някои от тях към момента не са получили такава молба от здравно министерство. Но към този момент знаят отговора си, в случай че до тях стигне сходен въпрос.

Юлия Цветков, изпълнителен шеф на МБАЛ " Пирдоп " сподели: " Болница Пирдоп няма физическа опция да командирова, да изпрати, да пренасочи, както желаете - експерти, нито лекари, нито медицински сестри в други лечебни заведения. Не може общински лечебни заведения, които имат по 1-2-ма лекари интензивно лекуване, а имат по 25-30 пациента, да си оголят структурите и да насочват лекари към други лечебни заведения. "

За болничното заведение в Самоков сходна командировка не е невъзможна. Но и не би предходна без последствия.

Д-р Красимира Ковачка, шеф на МБАЛ " Самоков " сподели: " Трудно се оправяме. Ние имаме трима лекари, които са в софийски лечебни заведения, работят спомагателни и в нашата болница. Това ще наруши плановата активност на болничното заведение, тъй като ние би трябвало да имаме анестезиолог разполагаем отвън ковида. "

В Ихтиман писмото също беше разисквано. И молбата - на този стадий невъзможна за осъществяване, тъй като и в този момент лекарите не стигат.

Д-р Ивка Георгиева, шеф на МБАЛ " Ихтиман " сподели: " Хората разчитат на нас. Ще се наруши ритъмът. Ако отиде екип това ще бъде за сметка на другите сътрудници, които ще би трябвало тях да натоварим. "

По телефона ни отговори и шефът на болничното заведение в Ботевград. Който към този момент е уведомил и здравното министерство, че и в този момент лекарите са на ръба на опциите си.

" Лекари от другите отделения попълнят графика за коронавирус болните ", сподели той.

Подобна беше реакцията и в Елин Пелин. " Просто нашата болница - 75 кревати, аз няма кого да изпратя, само че не съм получила такова писмо ".

И в Костенец - " Персоналът ми е на най-малък потенциал. Нямам задоволително хора и нямам опция да командировам за помощ, макар желанието да го направя ".

Бързата инспекция откри, че проектът на здравното министерство да избави ситуацията в огромните лечебни заведения посредством дребните общински - би бил по-скоро несполучлив. Защото и при тях целият запас на болничното заведение е на крайник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР