Продължават консултациите на президента Румен Радев за съставяне на правителство.

...
Продължават консултациите на президента Румен Радев за съставяне на правителство.
Коментари Харесай

Ако получи мандата, БСП ще се опита да състави кабинет

Продължават консултациите на президента Румен Радев за сформиране на държавно управление. След " ИТН " идната парламентарно показана партия, което се срещна с президента беше Българска социалистическа партия. А малко по-рано стана ясно, че втората политическа мощ - ГЕРБ, не желае да взе участие в консултациите.

Лидерът на социалисте Корнелия Нинова разгласи пред Радев, че в случай че се стигне до връчване на трети изследователски мандат за състав на държавно управление, Българска социалистическа партия ще се опита да сформира кабинет. Нинова регистрира като добър знак отправената от Има Такъв Народ покана за разговор към Българска социалистическа партия. Тя напомни, че до неотдавна от партията на Слави Трифонов са наричали социалистите " статукво ".

" Предстои да работим интензивно върху това, което вие постоянно сте заявявали – разграждане на порочния управнически модел, справяне с корупцията, решаването на обществените проблеми, тежкото разделяне в приходите и неравенството ", съобщи президентът. По думите му, с цел да се получи всичко това, е належащо отговорно държавно управление, което да се опре на необятна парламентарна поддръжка.

" Конфигурацията в българския парламент по този начин е отредена, че от БСП  зависи постигането на стабилно парламентарно болшинство, освен математически. Приветствам вашето решение да участвате в разговора. Защото е значимо бъдещото ръководство на страната да се образува към ясни цели “, сподели още президентът.

" България е изправена пред съществени провокации както вследствие на Коронавирус рецесията, по този начин и икономическите, и обществени последствия от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вид. За нас е извънредно обезпокоително социално-икономическото положение, поради възходящите цени на съществени артикули и услуги. Този път би трябвало да се опитаме да съставим постоянен кабинет с ясни цели и времеви небосвод ", изтъкна Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че след срещата с " ИТН ", Националният съвет на БСП ще вземе решение какво да са идващите стъпки.

" Българските жители могат да разчитат на Българска социалистическа партия за разсъдък, надпартийно мислене и грижа – за сформиране на постоянен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение – в случай че ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет ", обърна се Нинова към президента. Радев приветства решението и акцентира, че е отговорност на всяка партия, получила мандат, да се опита да сформира кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР