Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии

...
Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии
Коментари Харесай

Четвърти ден блокади и високо напрежение на протестите на енергетиците и миньорите

Продължават блокадите на миньори и енергетици на основни пътни артерии в цялата страна. Четвърти ден затворени са автомагистрала " Тракия " при Стара Загора и Прохода на Републиката. От през днешния ден безсрочна обсада има оповестена и на автомагистрала " Струма " край Дупница, съобщи Българска национална телевизия.

Протестиращите изготвиха лист от 6 претенции, които съгласно тях би трябвало да бъдат изпълнени в най-кратки периоди. Те упорстват и за незабавна среща в Народното събрание с ръководителите на парламентарно показаните партии.

Първо и най-важно за всички работещи в централите на въглища и мините е обезпечаване на механизъм за потенциал на въглищните централи като сериозна инфраструктура на енергийната система за страната.

Второто искане е за неотложно осъществяване на решението на Народното събрание от 31. 01. 2020 година - Топлоелектрическа централа " Марица Изток " да не понижава мощности си до 2038 година.

Третото е разработване на енергийна тактика на България до 2050 година със наложително присъединяване на обществените сътрудници.

Четвърто е отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година до постигане на средноевропейските равнища на семейства в състояние на енергийна беднотия.

Петото искане е за бистрота на процедурите за вложения, заложени в териториалните проекти.

Шестото гледище е за отпадане от териториалните проекти на предприятието за преработка на въглищните региони.

МАГИСТРАЛА " СТРУМА "

Около 9:30 часа тази заран служащи от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и миньори затвориха придвижването по автомагистрала " Струма ". Протестиращите пробваха да стигнат до пътя с колите си, само че бяха спрени от полиция. Беше взето решение да продължат пеш.

Стигна се до словесни пререкания с полицията:

" Аз пазя работното си място. Съгласен си, ами пусни ни като си склонен на автомагистралата да я затворим. Как я стопираха на " Тракия ", сподели Стоян Гагаузов, чиновник на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в разговор с служител на реда.

" Нищо не може да ни спре, колкото и полиция да пратят. Усещаме силата на хората, щом сме дружно, ще успеем. Денонощно, до момента в който държавното управление не излезе и не вземе решение за градивни договаряния, няма по какъв начин да се получат нещата ", разяснява Ивайло Димитров, КТ " Подкрепа " към Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " дефинираха като по-лош от предходния проекта за обективен преход, изпратен в Брюксел през вчерашния ден. Днес текстовете бяха оповестени в уеб страницата на Министерство на енергетиката.

" Този проект, който е изпратен към Брюксел е малко по-лош дори от това което ние бяхме видели преди този момент, тук отстранена е годината 2026-а, само че написа, че до 2030 ще би трябвало да бъдат редуцирани въглищните мощности до 1600, т.е. това значи 2900 мегавата до 2030 година би трябвало да изтекат, единствено че това значи от на следващия ден на там. Не е след еди коя си година, а говорехме Народното събрание, че е приело искане до 2038-ма да работим, а в този проект написа че до 2035-та ще останат най-много 1000, т.е. те желаят да приключат въглищната енергетика, българската енергетика в действителност до 2035-та година ", разяснява инж. Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

МАГИСТРАЛА " ТРАКИЯ "

На Автомагистрала " Тракия " протестиращите желаеха среща с премиера и представители на държавното управление на място и отхвърлиха да отидат на договаряния в София. Недоволните енергетици и миньори проведоха импровизаран пункт за събиране на финансова помощ за министър-председателя Денков. Протестиращите се оповестиха и срещу препоръчаното обезщетение от 36 заплати за тези, които изоставен работа в този момент.

" Моята заплата е 1450 лв.. Като махнем удръжки, разнообразни налози, излиза ми 1250 почти. Това е с клас прослужено време. Добре, че са купоните, които ни дават, ваучерите за храна и другото, че имаме обществени придобивки ", сподели Християн.

" Докато не реализираме консенсус по всички тези въпроси и няма ясни и точни елементи по тях, до най-малки, ние няма да прекратим на никое място в България нашите цивилен неподчинения. Напротив – те ще стават от ден на ден и повече ", съобщи Бисер Бинев – ръководител на КТ Подкрепа – " Мини Марица Изток ".

Заради проектите за обективен преход в районите, които съгласно тях заплашват работните им места, четвърти ден енергетици и миньори държат затворен и Прохода на републиката. Те също излязоха с протестно съглашение с 8 претенции, което да бъде импортирано на лидерска среща в Парламента.

Гражданското непокорство на миньори и енергетици продължава, а през днешния ден те приканиха и сътрудниците си от АЕЦ " Козлодуй " да ги поддържат.

Миньори и енергетици държат затворена Автомагистрала „ Тракия " при Стара Загора от петък. Преминаването във всички направления по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни направления.

ПРОХОДЪТ НА РЕПУБЛИКАТА

Ситуацията на Прохода на републиката е сходна. Блокадите и там остават непрекъснато. Според протестиращите проектите за обективен преход заплашват работните им места.

Справка на АПИ за пътната конюнктура:

Агенция " Пътна инфраструктура " разгласява информация за пътната конюнктура в страната поради продължаващите митинги на енергетиците и миньорите. Данните са към 18 часа:

Движението по автомагистрала " Тракия " - от п.в. " Свобода " при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете направления, продължава да бъде лимитирано заради осъществяване на протестни дейности. Обходът е през път II-66 Сливен – Стара Загора.

Временно е лимитирано придвижването през Прохода на републиката, сред Гурково и Велико Търново. Товарните коли, пътуващи от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " в посока Русе – " Дунав мост " или назад, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

Движението по автомагистрала " Струма ", в правата София-Благоевград при 59-и километър, е лимитирано в двете направления от п.в. Бобошево до п.в. Дяково. Обходният маршрут е по път I-1 София-Благоевград през Дупница.

Възстановено е придвижването по път II-76 Харманли-Тополовград.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР