Продължаващата вече 21 години без прекъсване президентска инициатива Българската Коледа“

...
Продължаващата вече 21 години без прекъсване президентска инициатива Българската Коледа“
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: „Българската Коледа“ е каталог на държавната немощ

Продължаващата към този момент 21 години без спиране президентска самодейност „ Българската Коледа “ е азбучник на държавната отпадналост. Това съобщи пред БНР юристът по здравно право Мария Шаркова.

„ Ако се наблюдава в годините какво тъкмо се обезпечава, ще видите лист от жизненоважна инсталация и медицински услуги, медикаменти и рехабилитация – лист на това, което страната в лицето на НЗОК и Министерството на здравеопазването с години не могат да обезпечат на децата. Не приказваме за високотехнологични и скъпи услуги, а за съществени такива, без които децата не могат да живеят, както и за базова инсталация и медикаменти “, посочи тя.

По думите на адв. Шаркова страната е поръчител за събирането на средствата в тази дарителска акция и разходването им по предопределение, само че в това време е и поръчител на безсилието на институциите да обезпечат съществени жизненоважни услуги и медицински артикули.

„ Това е неуместно като структура единствено по себе си, тъй като вместо да се насърчават политики, които подсигуряват съществени медицински услуги, президентската институция е ангажирана с това да обезпечава средства и слага родителите годишно в унизителната обстановка да аплайват за средства “, добави тя.

Адв. Шаркова беше безапелационна, че на този стадий хората, които разчитат на помощта от „ Българската Коледа “, нямат опция. „ Други виновни хора не извършват своите пълномощия и на нас ни остава опцията само да дарим. Това е извънредно тъжно, тъй като дарителството замества от дълго време съществуващи дефицити в здравната система “, сподели юристката.

Мария Шаркова даде образец с медицинските храни, които години наред не бяха обезпечавани за нуждаещите се и чак след напън от Неправителствени организации стартира обезпечаването им.

По мотив построяването на Националната детска болница адв. Шаркова акцентира, че в случай че тя се случи с дарителски акции, то тя би била монумент на държавната отпадналост. „ Финансиране има. Това, което липсваше, е потенциал за ръководство на разнообразни процеси, които да са задоволително ефикасни. Надявам се, че Общественият съвет ще е поръчител за спазването на периодите и качеството на осъществяването “, сподели тя.

Дарителството и доброволчеството са извънредно значими и би трябвало да бъдат подкрепяни от институциите, само че не като заместващи, заключи адв. Шаркова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР