Продължаващ ръст в активността на пазара на търговски площи, воден

...
Продължаващ ръст в активността на пазара на търговски площи, воден
Коментари Харесай

60% от сделките за второто тримесечие са в ритейл паркове, сочат нови данни

Продължаващ растеж в интензивността на пазара на търговски площи, воден главно от динамичността при ритейл парковете, е регистриран през второто тримесечие на 2023 година

Общият размер на новоподписаните контракти за отдаване чартърен доближи 60 000 кв. м, като от тях 60% са за площи в ритейл паркове, а други 34% - за обекти в търговски центрове.

Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели.

„ Експанзията на търговците в ритейл паркове остава главен мотор на пазара, само че отчитаме и приемлива динамичност в комерсиалните центрове.

Тези трендове водят до растеж в заетостта, макар ограниченията за оптимизация на площите, които взеха някои търговци на фешън артикули.

В кратковременен проект чакам наемната интензивност да продължи, което евентуално ще докара до равномерен растеж на наемните равнища. Тя още веднъж ще бъде движена основно от ритейл парковете, като до края на годината се чака откриването на  още шест такива обекта с 60 000 кв. м РЗП ”, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman&Wakefield Forton.

В дълготраен проект спомагателни 180 000 кв. м са в развой на създаване, се споделя още в разбора на компанията. През миналото тримесечие на пазара се появиха два нови ритейл парка с размер от 35 000 кв. м.

Динамиката се дължи в огромна степен на дискаунт веригите, които уголемяват активността си, бюджетните марки за облекло и спортните магазини.

След растежа в предходното тримесечие, все още наемните равнища в комерсиалните центрове в София остават постоянни - 36 евро/кв.м.

От Cushman&Wakefield Forton регистрират капацитет за растеж през идващите месеци заради намаляването на свободните площи. Доходността от първокласни площи в столицата остана непроменена на равнища от 7,5%.

Умерен растеж в наемите на логистични обекти регистрират от компанията. В обектите с повърхност над 10 000 кв. м равнищата нарастват до 5.20 евро/кв. м, до момента в който при по-малките квадратури – до 5.60 евро/кв. м.

Доходността от първокласни логистични парцели остана непроменена на равнища от 7,25% през тримесечието. Като отрицателни фактори могат да се дефинират повишаването на наемните равнища за наемателите, а за вложителите - растежът на строителните разноски.

Основна цел за превъзмогване на актуалните усложнения ще бъде ръководството на рисковете и несигурността, вярната връзка и консултация със страните.

„ Причината за придвижването на наемите във възходяща посока е основно в индексацията на наемните цени и незначителните равнища на свободни площи за отдаване чартърен. Очаква се понижаване на нови планове за отдаване чартърен поради високите строителни разноски.

Поради същите условия е допустимо да бъдат наранени и новите индустриални планове за лично прилагане, както и Build–to–suit плановете ”, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални и логистични площи ” в Cushman&Wakefield Forton.

Общият размер новозавършени планове през второто тримесечие е 82 000 кв. м, множеството от които са вложения за лично прилагане.

Усвоените площи за интервала възлизат на 61 000 кв. м. Наличните логистични площи се усилиха нищожно, а свободните такива останаха непроменени по отношение на предходните интервали - на равнища от 1,5%.

Очаква се няколко нови логистични здания в развой на строителство да допринесат за увеличение на предлагането на площи за отдаване чартърен.

Нарастващите цени на наемите и растящите лихвени проценти, ведно с дребното свободни здания и такива в развой на строителство, основават упования за гладко закъснение на интензивността на пазара.

В България Forton е водач в даването на услуги за бизнес парцели за вложители, корпоративни клиенти и банки. Компанията е стратегически сътрудник на световната консултантска компания Cushman & Wakefield и част от Realto Group, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими парцели, в която влизат още „ Адрес “, „ Имотека “, BLD, Unique Estates, New Estates. Forton предлага решения от начало до край за планове за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, профилирани парцели и планове. Експертите й могат да оказват помощ с капиталово обмисляне и консултиране, отдаване чартърен и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на парцели, планов мениджмънт и ръководство на активи. Като контролирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите интернационалните стандарти за услуги, свързани с недвижими парцели. Партньорството с Cushman & Wakefield разрешава на компанията да служи като двупосочна връзка сред българската и световната стопанска система.

Cushman & Wakefield е водеща консултантска компания за услуги, свързани с бизнес парцели в световен мащаб. Тя съветва и съставлява клиенти във всички аспекти на използването и вложенията в парцели и се е открила на основни позиции в главните пазари по света, както демонстрира и честото й присъединяване в доста от най-значителните контракти за наем на парцели, продажби и мандати за ръководство. Създадена през 1917 година, след обединяването с DTZ тя има офиси в 70 страни и повече от 51 хиляди чиновници. Предлага цялостния набор от услуги за всички типове парцели, в това число отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и капиталово банкиране, корпоративни услуги, ръководство на парцели, ръководство и поддръжка на здания и уреди, план мениджмънт, консултиране и оценки. През 2018 година компанията е осъществила доходи от 8.2млрд. $.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР