Продължаваме промяната отблъсна ли протегната ръка на Демократична България… Какво

...
Продължаваме промяната отблъсна ли протегната ръка на Демократична България… Какво
Коментари Харесай

Андрей Цеков пред ФАКТИ: ГЕРБ е политическа плесен, която вирее само в сенките на страх, безгласност и апатия

" Продължаваме промяната " отблъсна ли протегната ръка на " Демократична България " … Какво са посочили анализите на партията. Каква ще е ролята на Бойко Рашков в идващия парламент? Пред ФАКТИ приказва някогашният зам.-министър на финансите Андрей Цеков от „ Продължаваме промяната “.

- Г-н Цеков, „ Продължаваме промяната “ отива независимо на изборите на 2 октомври. Към кои гласоподаватели гледате?
- На 2 октомври 2022 година ни следва да създадем избора дали да се върнем обратно към старите политики на мъчителния преход, или да продължим напред към самостоятелна, обективна и просперираща България. Вярваме, че българските жители изрично ще заявят воля за дефинитивно разкъсване с политическата олигархия и клетпокрация, натрапени ни от ГЕРБ, и за продължение на смяната към политическа система, учредена на правда, бистрота, отчетност и обществена правдивост.

- Дали това, че отказахте на „ Демократична България “ дружно да се явите на вота няма да ви изиграе неприятна смешка, тъй като по този начин вероятността ГЕРБ да са първи е действителна. А това значи, че първият мандат отива при тях… Кой губи и кой печели от това?
- Структурирането на изборната акция е детайл на политическа тактичност за реализирането на огромната стратегическа цел, а точно постигането на стабилно реформаторско парламентарно болшинство. Вярваме, че определеният от нас метод оптимално способства за постигането на тази цел. „ Демократична България “ е наш натурален сътрудник в пътя към смяната.
Убеден съм, че ГЕРБ освен няма да бъде първа политическа мощ, само че и занапред ще губи електорална мощност. ГЕРБ не е партия, а клиентелска мрежа, изтъкана от стопански зависимости, политически репресии и лъжовен популизъм. ГЕРБ е политическа мухъл, която вирее единствено в сенките на боязън, безгласност и незаинтересованост. Процесите в последните 18 месеца разчупиха оковите на публичното равнодушие, освободиха гражданската сила и възкресиха вярата за излизане от политическото тресавище и нормализиране на политическия живот. В такива условия организации като ГЕРБ не могат да съществуват и бързеите на съкровения публичен ентусиазъм за смяна неизбежно ще ги оставят в предишното.

- Темата, която се разяснява от дни, е прекосяването ни в вид ръководство на президентска република. Тезата се стартира от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Вие какво смятате…
- Г-н Трифонов от ден на ден прилича танцуващия смешник Пениуайз от романите на Стивън Кинг. Примамва наивността с циркови номера и балони с подправени послания, с цел да впримчи гражданската сила в паяжината на старите политически модели и да раздра безжалостно фантазиите за смяна. Мисля, обаче, че клоунската маска бе свалена и зад нея се появи злокобната паст на политическия паяк, хранещ се с умъртвени очаквания. Мисля, че този разказ на ужасите е към този момент затворена книга за българското общество.

- Всички напуснали Има Такъв Народ ли ще намерят място в листите на Политическа партия?
- Всички, които са решени да продължат дружно с нас битката против корупцията и да създадем дружно идващите стъпки в обществената ни стратегия - в допълнение нарастване на пенсиите, нарастване на минималната заплата, са част от нашия тим.

- Бойко Рашков ще води листата за 14 МИР - Перник? Защо се спряхте на него…
- Бойко Рашков е потвърдено предан на битката с престъпността и корупцията, още от служебните кабинети преди държавното управление на Кирил Петков. Благодарение на него имахме почтени избори в края на 2021 година Разкри колосални схеми с заграбване на парите за пътищата, раздадени в непрозрачни инхаус поръчки.
С ареста на Бойко Борисов господин Рашков потвърди решителността си в битката за изчистване на политическата система от корупционни зависимости и клиентелски обвързаности. Това бе първата стъпка. В идващия парламент Бойко Рашков ще разполага с доста повече принадлежности, с цел да си довършим работата.

- На база изборите през ноември, когато „ Продължаваме промяната “ пое ръководството, какви заключения може да си извършите в този момент. Какво е особеното?
- Изборите от ноември 2021 сложиха началото на смяната. В 7-те месеца от ръководството на кабинета на Кирил Петков предприехме първите стъпки – спряхме систематичното отнемане на обществения запас и насочването му към клиентелски кръгове посредством публични поръчки, увеличихме пенсиите, направихме детските градини безвъзмездни, възвърнахме на страната санитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и прекъснахме заливането на българския пазар с канцерогенни плодове и зеленчуци. Показахме увереност и неотстъпчивост в отстояването на идеята за смяна към самостоятелна, обективна и богата България. След изборите на 2 октомври ще довършим започнатото със същата безкомпромисна отдаденост.

- Всяка партия, която взе участие в ръководството, нормално губи доверие. Какви са вашите планове все още. „ Продължаваме промяната “ с какво доверие се употребява?
- Ние управлявахме в невиждано тежките условия на пандемия, световна инфлационна рецесия и война на 300 км от държавните ни граници. Независимо от това показахме, че, когато публичният запас не се трансформира в златни кюлчета и отклонява към чекмеджета, даже във време на рецесия, страната може да просперира - индустриалното произвеждане регистрира растеж от 20 % (това е най-високият в ЕС), икономическият растеж за 2-рото тримесечие бе 4.8 %, а износът в същото тримесечие нарастна с 11 % (4-то място в ЕС). Оставихме 8.5 милиарда лева във фискалния запас, 2.5 милиарда бюджетен остатък и намалихме дълга с над 2 милиарда лв.. Същевременно преустановяването на корупционните практики в ръководството на обществените финанси ни разреши да осъществяваме широкоспектърни обществени политики – увеличихме пенсиите и приходите, премахнахме таксите за детските градини, предоставихме данъчни облекчения за младите фамилии, намалихме Данък добавена стойност за хляба и брашното, фиксирахме цената на електрическата енергия за битовите консуматори.
При тези обстоятелства не мисля, че „ Продължаваме Промяната “ може да се тормози от загуба на електорално доверие. Нашите първи стъпки демонстрираха, че България не е бедна, слаба и подвластна страна. Когато се ръководи с чисти подбуди и убеждения, националните стопански, обществени и политически ползи могат да бъдат предпазени и в най-трудните времена. След изборите през октомври 2022 година ще продължим започнатото и ще си довършим работата.

- Вие бяхте зам.-министър на финансите в кабинета „ Петков “ и добре познавате Росица Велкова. Как си обяснявате моменталната рокада в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “?
- Безспорно всяко държавно управление има правото да води лична кадрова политика. Независимо от това рокадите в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ наподобяват неоправдани на фона на изискванията на регистрираните рекордни равнища в събираемостта на налозите и митните сборове. Струва ми се, че става дума за чисто политически решения на служебния кабинет.

- Как се оправяме с бюджета към днешна дата?
- Както към този момент обясних, ние оставихме фиска в чудесно положение. Събираемостта на бюджетните доходи беше отлична, разноските се управляваха дейно. Доказахме, че с преустановяването на корупцията, бюджетът разполага с задоволително запас за провеждането на ефикасна икономическа и обществена политика, при която без повишение на данъчната тежест за бизнеса бе допустимо да увеличим пенсиите, учителските заплати и да създадем безвъзмездни детските градини.

- Служебният кабинет разгласи, че ще работи за издаването на нов външен дълг, като отворен прозорец за това се обрисува да има при започване на септември…
- Аргументите за поемането на нов дълг следва да бъдат показани от служебния кабинет. България не е бедна страна, каквото погрешно обръщение ГЕРБ втълпява в продължение на години. Това е обръщение обслужващо клептокрацията. България не е бедна, а безобразно ограбвана. Ние направихме първите стъпки в оборването на тази лъжлива теза. Нашето ръководство потвърди, че, когато се пресекат корупцията и кражбите, разполагаме с задоволително запас и за стимулиране на бизнеса, и за протекция на най-уязвимите. В този смисъл обществените финанси могат да се ръководят дейно и в изискванията на консервативна дългова политика. След 2 октомври ще си довършим работата, ще освободим държавността от оковите на старите лъжеполитики и ще продължим смяната към обективна и богата България.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР