Продължаваме промяната иска да ограничи мандатите на местно ниво до

...
Продължаваме промяната иска да ограничи мандатите на местно ниво до
Коментари Харесай

Как да се реши проблемът с вечните кметове в България


" Продължаваме промяната " желае да ограничи мандатите на локално равнище до два. За да няма " безконечни " кметове като Делчо Митев, който ръководи село Брягово към този момент 14 мандата. Кой би изгубил най-вече от възможна смяна?

" Продължаваме промяната " (ПП) желае да задвижи огромна промяна, която ще понижи броя на съществуващите в този момент 265 общини и ще обнови състава на локалната власт, ограничавайки мандатите на кметовете и общинските съветници до два.

Партията на Кирил Петков, която е отпред на ръководещата коалиция, ще предложи тези хрумвания да бъдат разисквани на съдружен съвет. Това стана ясно в Смолян при посещаване на ръководителя на Комисията по районно развиване Настимир Ананиев, народен представител от Политическа партия. От февруари насам той посочва процеса " уедряване " - а не закриване, в името на " покачване на административния потенциал " и децентрализация.*

Намерението е " окрупняването " да стартира след окончателните данни от преброяването, предстоящи през октомври. Предварителните демонстрираха, че в България живеят не повече от 6.5 милиона души - това е с близо 2 милиона по-малко от 1995 година, когато е влезнало в действие сегашното разделяне със закона за административно-териториалното устройство. (Дали влошената демографска обстановка обаче не постанова и смяна на мандатите за Народно заседание, с изключение на обединение на общини?)

Амбициите на Политическа партия да стартират и довършат най-малко една промяна съответстват с идните следващата година избори за локална власт. В локалното самоуправление господства техният главен политически противник - ГЕРБ, който държи над 100 от общините в България.

Мандатите или кой държи локалната власт
Редакцията предлага
Идеята за ограничение на мандатите на кметове и общински съветници не е нова. Точно преди локалния избор през 2019 година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов говореше за " ободряване " на локалната власт - кметовете да не карат повече от 3 мандата. Но " освежаването " се отсрочи. Сега от Политическа партия считат, че и два са изцяло задоволителни. Макар да не са го декларирали обществено - те ще упорстват решението да се одобри със задна дата. Нещо, което автоматизирано ги вкарва в спор с конституционалисти. Но това надалеч не е единственият юридически спор. Съгласно чл.136, алинея (2) от Конституцията: " Границите на общините се дефинират след допитване до популацията ". Ако не бъдат изменени, ще би трябвало да се произведат 265 референдума - във всяка една община, с цел да се дефинират границите на окрупнените самоуправляващи се териториални общности.

Политическата поддръжка за такова обединение е повече от несигурна. Българска социалистическа партия показаха противоречие още когато въпросът бе обсъждан на договарянията за съдружно съглашение. Опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " е сигурен съперник.

В хипотезата на ограничение със задна дата на кметските мандати до два, единствено шестима от кметовете на 27 регионални центъра да вземем за пример ще могат да се кандидатират за нов мандат. Няма да може кметът Петър Паунов, който държи община Кюстендил - освен поради четвъртия си следващ мандат, само че и заради обстоятелството, че ръководената от него локална коалиция " Кюстендил " има 19 съветника в 37-членния общински съвет. Ще отпаднат и множеството от ГЕРБ. Но и един от сътрудниците в ръководството - Българска социалистическа партия, чиято мощ е в по-малките обитаеми места, ще бъде обиден от възможната смяна. С листите на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи са определени кметовете, рекордьори по мандати. Виден представител на социалистите е Делчо Митев, който кара 14-ти мандат като кмет на хасковското село Брягово и е непроменяемо ръководител на Националното съдружие на кметствата от 2003 насам. Георги Чакъров ръководи Полски Тръмбеш с пети мандат от листата на Българска социалистическа партия. С алената листа седми мандат кара и Владимир Москов в Гоце Делчев.

За и срещу

Според Закона за административно-териториалното устройство на Република България най-съществените критерии за битие на една община са: най-малко 6000 души население; най-много 40 км раздалеченост на всяко населено място от общинския център; лични доходи, равни на най-малко половината от междинния размер за всички общини; обичаен център. Очаква се данните от преброяването да покажат, че най-малко в една трета от общините в България популацията е под допустимия предел. Значителна част от тях не са в положително финансово положение. Според данни на Министерството на финансите към 31 декември 2021 общо просрочените отговорности на локалните управляващи са за 126 млн. лв., образувани от 129 общини (48.7% от общия брой общини). Останалите 136 са приключили годината без просрочия по бюджетите си. Но приходите надвишават разноските за локални действия едвам при 11.7% или 31 общини.

Достатъчни ли са тези учредения, с цел да се прегрупират общините в по-малко на брой - и по какъв начин това ново разделяне ще подсигурява по-добър достъп на жителите до здравна помощ, обществени и административни услуги, учебни заведения? Защото в случай че не е по-добър, няма смисъл да се прави поради належащи политически потребности. На договарянията за съдружно съглашение четирите политически сили се схванаха на първо време да има разбор. И без него обаче е ясно, че такава смяна изисква редом и без отсрочване да върви и дигитализацията на административните процеси, също и в опазването на здравето. А за тази цел жителите в съответните обитаеми места би трябвало да имат достъп до интернет и устройства, през които да декларират услуги.

Необходима е и оценка на въздействието - ще намалеят или не районните несъответствия, какъв брой хора ще останат без работа, по какъв начин ще се отразят на локалната общественост, на криминогенната конюнктура - изключително в Северозападна България, какво ще е въздействието върху трудовата миграция и процесите на обезлюдяване, необратими за някои региони. Оценката на транспортната инфраструктура и възстановяване на свързаността също са от голяма важност. Едно е да се пътува километри до общински център в Родопите, друго е в софийското равно поле.

Ефективно правосъдие vs феодализация

Ограничаването на мандатността няма да приключи феодализацията на локалната власт. Едва ли е проблем кръговете, оформили се при дългогодишното ръководство на кметове от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, да наложат други фигуранти и разпределянето на публичните поръчки, концесии и други обществени богатства да продължи по остарялата скица.

Публична загадка е, че в локалните общински препоръки си партнират политически сили, които на национално равнище показват, че са (уж) врагове. Известна е и друга процедура - бързината, с която някои кметове минават от един в различен партиен лагер при промяна на властта. Променя се единствено съставът на инициативния комитет, който ги издига. Ако някои кметове, доскоро от ГЕРБ или Движение за права и свободи, решат да прегърнат някого от ръководещата коалиция, откакто не са отказвали порции, това не трансформира, а утежнява качеството на българската народна власт.

" В България мълчешком се знае, че има частни общини, в които кметове, основни архитекти, локални феодали в действителност взимат решенията нормално на общи софри. Трябва да забележим по какъв метод да се пресече този режим ", съобщи в Смолян Настимир Ананиев.

Видимо е по какъв начин. Пресича го ефикасното правосъдие. Началото на всички начала за смяна е правосъдната промяна. Другото е промяна на пешки.

***

*Фигурира в съдружното съглашение като т. 11 от " Фискална политика ": " Активна работа с общините за разработване на модел за финансова децентрализация, подготвен за въвеждане с бюджет 2023 "

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР