Продължаваме промяната“, ГЕРБ и Демократична България“ предлагат легализация на преработката

...
Продължаваме промяната“, ГЕРБ и Демократична България“ предлагат легализация на преработката
Коментари Харесай

Депутати предлагат легализирането на индустриалния коноп

„ Продължаваме промяната “, ГЕРБ и „ Демократична България “ оферират заверка на преработката на промишлен коноп у нас. Те са внесли в Народното събрание два законопроекти за промени в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

В първия законопроект, под който са се подписали депутати от Политическа партия, се планува да бъде легално развъждането на растения от рода на конопа, както и тяхната преправка в артикули без психоактивно деяние, които съдържат под 1 тегловен % тетрахидроканабинол.

Различното в законопроектът на ГЕРБ и Демократична България е, че този % на тетрахидроканабинол 0,3%. Разрешенията да се правят тези активност ще се издават от министъра на земеделието.

В претекстовете към двата законопроекта се споделя, че индустриалния коноп би спомогнал за развиването на устойчиви аграрни практики, които развиват освен селското стопанство, само че и производството на съвременни и търсени артикули. „ Към днешна дата България е една от дребното държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни артикули, в които то е съставка, е строго лимитирано до влакно, семена за фураж и храна и семена за посев “, отбелязва законодателят.

Индустриалният коноп не е наркотично растение, тъй като съдържа ниски равнища на тетрахидроканабинол.

Той пораства и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се всмукват 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система доближава до 200 см и покачва качеството и състава на почвата. Всички негови елементи могат да бъдат употребявани и продавани. Продуктите от промишлен коноп са природосъобразни, написа „ Сега “.

Маслото от семената на индустриалния коноп се употребява за биоетанол, което е гориво.

Сега за това се преработва царевица. От един декар промишлен коноп може да се създаде два пъти повече биоетанол, в сравнение с от един декар царевица, изясняват в претекстовете си депутатите. Освен това употребява с 66% по-малко вода, в сравнение с обичайна просвета.

Освен това от един декар коноп се създава хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът пораства за 4 седмици, а дърветата - за 20 години

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР