“Продължаваме Промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидата на

...
“Продължаваме Промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидата на
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще подкрепи номинирания от ГЕРБ Димитър Радев за нов мандат като управител на БНБ

“Продължаваме Промяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) ще поддържа претендента на ГЕРБ за шеф на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев ​. Това заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков в Народното събрание в сряда.

По-рано се организира среща сред представители на ПП-ДБ и Радев, който е сегашен гуверньор на Българска народна банка и в този момент е повдигнат за втори мандат.

“Отговорите, които получихме, са напълно в посоката на нашата стратегия ”, сподели Петков след срещата, представен от Българска телеграфна агенция. “Нашето решение ще бъде, че господин Радев ще има нашата поддръжка ”.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат болшинство от общо 132 народни представители, които са задоволителни за избор на шеф на Българска народна банка.

Кандидатурата на Димитър Радев за втори мандат отпред на Българска народна банка беше издигната от ГЕРБ, откакто в края на юни Народното събрание за избор на началник на регулатора.

Започването на процедурите за избор на нов шеф на Българска народна банка, както и на здравната каса и Сметната палата, се случи без присъединяване на ПП-ДБ, които не издигнаха и номинации за постовете. Тогава те твърдяха, че вършат това, тъй като.

Сега обаче обединението стартира срещи с номинираните от сътрудниците си в ръководството ГЕРБ претенденти за ръководители на регулаторите.

След срещата с Димитър Радев в сряда вечерта Кирил Петков сподели, че депутатите от партията и претендентът за шеф на Българска народна банка са се обединили към това, че България би трябвало да бъде в еврозоната не по-късно 1 януари 2025 година

Срокът за участие в еврозоната беше отлаган няколко пъти. България трябваше да одобри еврото в края на тази година, само че това няма да се случи, тъй като не дава отговор на критерия за инфлация.

“Неколкократно съм казвал, че би трябвало да се присъединим към еврозоната допустимо най-скоро, само че не по-късно от 1 януари 2025 година ”, сподели Димитър Радев. По думите му е доста значимо, че политическата поддръжка за процеса се уголемява, защото без нея задачата ще бъде нереалистична.

Димитър Радев е шеф на Българска народна банка от 2015 година, когато беше определен от Народното събрание по предложение на ГЕРБ с гласовете на Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и част от Движение за права и свободи. Мандатът му е 6-годишен и изтече през 2021 година, само че от този момент той остана на поста като изпълняващ длъжността.

Опит за избиране на нов началник на банката имаше през 2022 година, когато на власт беше кабинетът „ Петков “. Тогава се стигна до, а в последна сметка до избор не се стигна.

Българска народна банка упражнява банков контрол и може да контролира активността на комерсиалните банки. Тя има пълномощия във връзка с паричната политика на страната. Управителят управлява и управлява активността на Българска народна банка. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години.

Сега има още двама претенденти за поста шеф на Българска народна банка - Любомир Христов, повдигнат от от “Възраждане ”, и Николай Каварджиклиев – от Българска социалистическа партия. Те ще бъдат изслушани в четвъртък от бюджетната комисия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР