Продължаваме да настояваме за финансова децентрализация на селата. Това означава

...
Продължаваме да настояваме за финансова децентрализация на селата. Това означава
Коментари Харесай

Кметове настояват всяко село да има свой бюджет

" Продължаваме да настояваме за финансова децентрализация на селата. Това значи независим бюджет за всяко обитаемо място, а не средства в общата общинска хазна ", съобщи през вчерашния ден на конференция в  в Хасково ръководителят на Националното съдружие на кметствата в Република България и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев от Българска социалистическа партия, който е закрепостен кмет към този момент 47 години.
" Не можем да организираме политики и да изпълняваме поетите пред гласоподавателите обещания без такава финансова осигуреност. Липсата й значително обезсмисля фигурата на избираемия кмет. Сдружението ще предприеме стъпки за слагането на този проблем пред новите парламент и държавно управление при започване на септември ", заяви Митев.
Той не изключи също по този начин в един миг да бъде подложен и въпросът за мандатността и на селските кметове паралелно с общинските, въпреки че такова предложение в хода на дебатите за смяна на Конституцията още не е показано.  Много мъчно се построява локален управленец, подобен, който схваща проблемите на локалната власт, разяснява Митев.
Друг тежък въпрос е обезпечеността на популацията в селата с здравно обслужване. Според Митев страната може да мисли за подкрепяне на млади фрагменти в интервал на специализация и да ги стимулира да работят на село. 
" Присъствието на органите на реда в селата също е една от болните тематики. Тя е обвързвана и с въпроса за запазване на реколтата. Много ефикасни са неочакваните инспекции на село от органите на реда за разлика от сегашните авансово оповестени графици на визити ", уточни и кметът на харманлийското село Доситеево Митко Вълчев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР