Продължава тенденцията за постепенно затопляне на Земята, като температурите през

...
Продължава тенденцията за постепенно затопляне на Земята, като температурите през
Коментари Харесай

НАСА и НОАА установиха, че 2021-ва е шестата най-топла година, откакто се води статистика

Продължава наклонността за последователно стопляне на Земята, като температурите през 2021-ва година са били с 0.82oC над междинното съгласно базовия интервал на НАСА. Американската галактическа организация употребява интервала сред 1951 и 1980 година като база, с цел да ревизира по какъв начин световните температури се трансформират с течение на времето.

Взети дружно, последните осем години са най-горещите, откогато човечеството прави световни записи (първите такива са направени през 1880 г.). Средногодишните температурни данни разкриват, че Земята в действителност се затопля. НАСА пресмята, че в актуалния свят средногодишните температури на планетата ни са с 1.1oC по-високи от тези в края на 19-ти век, когато е началото на индустриалната гражданска война. 

“Науката не оставя място за подозрение. Климатичните промени са екзистенциална опасност за нашето време ”, оповестява админът на НАСА Бил Нелсън. “Осем от десетте най-топли години на нашата планета са регистрирани през последното десетилетие, безспорен факт, който акцентира нуждата от смели ограничения, с цел да съхраним бъдещето на нашата страна, както и на цялото човечество. Научните проучвания на НАСА по тази причина по какъв начин Земята се трансформира и става по-топла ще насочват изследователските общности в целия свят, помагайки на човечеството да се изправи против климата и да смекчи разрушителните резултати ”.

Вече се виждат признаци, че планетата ни е по-гореща: ледовете на Арктика се стопяват, морското ниво се покачва, горските пожари стават все по-опустошителни и миграционните привички на животните се трансформират. Важно е да разбираме по какъв начин планетата се трансформира, както и какъв брой бързо това се случва, с цел да може да се подготвим и приспособяваме към един по-топъл свят.

Температурите биват измерени от метеорологични станции, кораби в океаните, както и от принадлежности на шамандури. Тези наземни данни се валидират от сателитни данни, получени от спътника на НАСА “Аква ”. Учените проучват измерванията чрез компютърни логаритми, с цел да отсеят несигурностите в данните и да изчислят по какъв начин се трансформират световните температури с всяка последваща година. НАСА по-късно съпоставя тези температури с базовия интервал.

Множество фактори въздействат на средногодишните температури, да вземем за пример Ла Ниня и Ел Ниньо в тропическите елементи на Тихия океан. 2021-ва бе годината на Ла Ниня и учените считат, че този феномен е охладил Земята с 0.03oC. Така че, в случай че нямаше въздействие от Ла Ниня, планетата ни щеше да е дори по-топла.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР