Продължава размяната на реплики в парламента. Депутатите се скараха и

...
Продължава размяната на реплики в парламента. Депутатите се скараха и
Коментари Харесай

Пак скандали в парламента - кой говорел на ”ма”, кой прави циркове...

Продължава размяната на реплики в Народното събрание. Депутатите се скараха и за следващото неявяване на премиера Бойко Борисов в пленарна зала. Министър-председателят не е стъпвал в Народното събрание от април предходната година, когато се яви, с цел да изясни настоящата конюнктура в страната по отношение на пандемията от COVID-19.
Миналата седмица от Българска социалистическа партия настояха министър председателят да внесе отчет за целите, които е следвала страната ни по време на отминалото Германско председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и за актуалното Португалско. Това явяване на премиера или неговия заместител е заложено в парламентарния устав и Конституцията на България. И през днешния ден обаче Борисов отсъства, а спорът сред депутати продължи близо 40 минути в последният месец от работата на 44-тото Народно заседание.

В сряда депутати от " Воля " предложиха такова чуване в дневния ред, само че болшинството отхвърли.

Заместник-председателя на Българска социалистическа партия в Народното събрание Драгомир Стойнев още веднъж повдигна тематиката през днешния ден. Той подсети, че преди една седмица е призовал министър-председателя да извърши член 105 от Конституцията и член 128 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, осведомят от OFFNews.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче се оправда с решението на болшинството в залата.

" Вчера направихме гласоподаване. Това гласоподаване сподели, че вие нямате задоволително гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката сега не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, господин Стойнев, залата реши ".

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия напомни, че преди седмица тя е дала обещание, че ще изследва правилника и ще направи по този начин, че министър-председателят да пристигна тук.

" Една седмица не ви стигна. По този устав министър-председателят е задължен да пристигна тук. Няма потребност нито парламентарната група на " Воля ", Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи да гласоподава, той да пристигна тук. Неговото обвързване е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави държавното управление в идните 6 месеца европредседателство. Колко време ви би трябвало да вас да прочетете правилника ", попита още Свиленски.

Според него министър председателят се опасява да пристигна в пленарната зала.

Кръстина Таскова от " Воля " прикани да се спре “този цирк”.

" От Българска социалистическа партия участват единствено тези, които бяха осъдени от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях акцията стартира ", сподели още Таскова.

Появиха се обвинявания, че някои депутати говорели на “ма”, а по-рано се разменяха реплики за “фашистки традиции” и морал. Именно по адрес на Таскова било употребявано неуважителното послание.

" Колеги, дано стартираме работа, ще имате опция да се обясните. Разбира се, че имате право на персонално пояснение. Не пазя никого, г- Гьоков. Циркът го вършиме вие. Какво значи ме е боязън? Аз за тези 4 години съм посочила, че от нищо не ме е боязън ", сподели Караянчева. В последна сметка тя му даде думата.

" Искам да кажа от трибуната като мое персонално пояснение, че господин Марешки може моето име да не го е чувал, само че който го е чувал, го е запомнил с положително ", посочи Гьоков.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева увери Георги Гьоков, че има положително име, защото е лидер на листа.

Веселин Марешки пък прикани Българска социалистическа партия да си го приберат долу.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР