Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва

...
Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва
Коментари Харесай

Сметките около исканията на хората с увреждания продължават

Продължава работата по финансовите планове за това какъв брой ще коства обезпечаването на персонална помощ за хората с увреждания. Към момента няма данни какви са действително потребностите на другите групи хора, стана ясно в петък след среща на протестиращи майки и омбудсмана Мая Манолова със обществения министър Бисер Петков.

Срещите ще продължат и в идващите 3 дни, а във вторник ще има съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Омбудсманът и майките упорстват оптималната персонална помощ на месец да е една и половина минимална заплата, само че на нея да имат право единствено най тежките случаи, които са са към 10 000.

Така при настоящия размер на минималната заплата от 510 лв. таванът на помощта ще е 765 лв. на месец.

Манолова заяви, че сега 80 000 са хората, които имат потребност от непозната помощ, само че в случай че се извадят тези, които са настанени в институциите, става въпрос за 77 хиляди души с увреждания, на които ще би трябвало персонална помощ по новия законопроект.

" 77 000 са лицата с увреждания, които имат потребност от непозната помощ. Елементарната сметка би била на тези 77 хиляди да сметнем приблизително по някакви часове и да ги умножим по някакво число, само че не това е смисълът на предлагането на майките на деца с увреждания ", изясни Мая Манолова.

Манолова разяснява, че в системата за персонална помощ се харчат към 200 млн. лева годишно, само че има потребност от преразглеждане на разпределянето на средствата.

“Трябва да се прегледа методът, по който се харчат тези пари и системата да се преподреди. В момента няма никаква разлика, обвързвана с потребностите на лицето с увреждания – дават се по 90 лв. без значение дали то е в будна кома, неподвижно, или става дума за лице, което работи, само че има компликации с напредването и би трябвало да бъде подсилен различен размер асистентски грижи. Т.е., този метод даваме едни пари, равни за всички – не е добър. Не отразява характерните потребности на тази уязвима група “, уточни тя.

Майките желаят самостоятелна оценка по методика, която да е приложение към закона.

Те упорстват обществен служащ да прави преценка след персонална среща с детето или възрастния с увреждане.

Манолова акцентира, че концепцията да се вършат самостоятелни оценки за потребностите на лицата е една от главните точки в промяната, с която се занимава общественото министерство.

“Ако страната ще поддържа, е обикновено тази поддръжка да бъде целева, съответна и съгласно потребностите “, разяснява тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР