Продължава недоволството на жителите на столичния квартал Стрелбище срещу планираното

...
Продължава недоволството на жителите на столичния квартал Стрелбище срещу планираното
Коментари Харесай

Вижте какво се случва в столичния жк "Стрелбище", където планират небостъргач

Продължава недоволството на жителите на столичния квартал „ Стрелбище ” против плануваното издигане на 150-метров небостъргач в една от градинките в квартала. Тази заран от компанията притежател са сложили заграждения към парцела и имат намерение да стартират градеж. На място е дошъл и екскаватор, само че хора от квартала са му попречили да стартира работа. Един от съперниците на застрояването Петър Денчев съобщи за Дарик, че идната седмица поданици на „ Стрелбище” ще внесат сигнал до няколко институции за открити съществени нарушавания в процедурите към цялата история на небостъргача. След месец ще бъде проведен и нов митинг, на който ще бъдат прочетени отговорите от съответните институции.

44-етажната постройка е планувана за издигане в градинката зад автобусната спирка на бул. „ Петко Тодоров” след кръстовището с бул. „ България”. Теренът е частен, само че съгласно общия организационен проект на София статутът му е на зелена повърхност, върху която е позволен градежът само на кафене, тоалетна или черква. Затова и през 2011 основният проектант на София стопира плана за небостъргача.



След обжалване от компанията в съда, в последна сметка Върховният административен съд излиза с решение, което задължава основния проектант да даде зелена светлина за градежа. Въпреки няколкото митинга на локални поданици, тази заран от компанията са заградили парцела, а на място е дошъл екскаватор, изясни за Дарик един от протестиращите поданици – Петър Денчев:

" Днес сутринта са пристигнали и са заградили парцелите, за които претендират, че са техни. Събрали са се част от жителите на " Срелбище ", разтревожени от това, което става. Този небостъргач няма място тук. Няма връзка с близките здания. След като се построи, като обслужване е ясно какво следва. Навлизането на нови 4 - 5000 коли в квартала. Откъде ще влязат, от кое място ще излязат? В момента не могат да се разминат коли, а какво остава по-късно ", сподели Денчев.



Жителите на квартала събраха над 2000 подписа срещу градежа. До момента отговор на подписката няма, а протестиращите възнамеряват да внесат сигнал до няколко институции за открити нарушавания по процедурите към небостъргача.

" Отговор към този момент нямаме. Тепърва следва да се пусне сигнал на база установени от нас съществени нарушавания. В целия стадий от развиване на историята към небостъргачи, като се стартира от подмяна на парцели до излизането на решението на Върховния административен съд. Той ще бъде изпратен до всички институции. Вътре ще бъдат разказани нещата, които наши съседи адвокати са установили и са напълно обосновани. След 1 месец ние ще организираме сериозен митинг, на който ще бъде прочетен отговорът, който сме получили от тези институции по отношение на жалбата ", добави Денчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР