Продажбите на зелена леща скочиха във Великобритания, след като беше

...
Продажбите на зелена леща скочиха във Великобритания, след като беше
Коментари Харесай

Що е то това зелена леща и защо всички откачиха по нея

Продажбите на зелена леща скочиха във Англия, откакто беше обявено, че принц Джордж е получил ядене от нея върху таблата си на първия образователен ден, оповестява The Local.

Доказвайки, че английските монарси към момента имат огромно въздействие върху това, което техните жители ядат, британците нападнаха магазините, с цел да се снабдят с менюто на четиригодишния принц.

Въпреки че не е ясно дали Джордж е харесал лещата, от Sabarot – дистрибуторът, който я внася в Обединеното кралство от 1819 година, оповестяват, че търсенето на продукта съществено се е повишило, изключително измежду заведенията за хранене.



Какво съставлява зелената леща?

Наричана още Льо-Пуй – на френския район, от който идва, зелената леща е предпазено хранително название и би трябвало да пораства в региона със същото име, който се намира в Оверн, Франция.

У нас тя е позната и като френска леща, също така е най-скъпият тип от това бобово растение. Тя е богата на растителни протеини и фибри, а френските готвачи я назовават " хайверът на бедните ".

Статистиката сочи, че зелената леща е третата най-богата на белтъчини растителна храна - след соята и конопа.

Тя се вари по-бързо от кафявата и алената леща, които са по-популярни у нас, също така не се разкашква.



Най-популярното ядене с нея е чорба, наречена френска зелена леща. Ето и рецептата:

Френска зелена леща

Продукти:
250 гр зелена леща
1 глава лук
1 морков
8скилидки чесън
2 сухи чушки
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 домат
1 филиз свеж лук
1 ч.л. изсъхнал копър
1 ч.л. чубрица
сол на усет



Начин на подготвяне:
Лещата се измива и накисва. При готвене се изхвърля първата вода, в която лещата е кипнала. Добавят се 850 мл студена вода и нарязаните на ситно лук, морков и чушки.

След това се прибавят олио, сол и задачите и необелени скилидки чесън. Ври 40 минути.

Запържвате зеления лук, брашното и аления пипер. Поставяте ги при лещата, след което добавяте и домата, чубрицата и копъра. Ври още 10 минути, след което е подготвена за сервиране.
Въпреки че горната рецепта за чорба е извънредно вкусна, зелената леща по-често се употребява в салати или като гарнитура, какъвто е и казусът с принц Джордж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР