Продажбите на пиво падат и в количество, и в стойност

...
Коментари Харесай

На по бира, но по-малка

Продажбите на питие падат и в количество, и в стойност през корона годината. " Карлсберг " остава водач през 2020 година, а " Каменица " измества от второто място " Загорка " от пазар за над 700 млн. лева годишно. Логично пораства домашната консумация, а тази в заведения се свива.
Пандемията не отхвърли българите от бирата. Но промени няколко параметъра: изпитото е 5% по-малко, потреблението е по-бюджетна и главно у дома. И по отношение на европейците пазарът се е свил по-малко.

За трите огромни пивоварни пропуснатите продажби са в заведенията и поради по-малкото непознати туристи. Има и леко разбъркване в топ 3 - по данни на фирмите " Карлсберг България " резервира лидерската си позиция по количества продадени бири, само че " Каменица " АД измества от второто място " Загорка " АД.
Корона спадът
През 2020 пазарът на бира регистрира спад. " По данни на Агенция " Митници " през предходната година в страната са продадени 5.22 млн. хектолитра бира, което е с 5% по-малко от количествата през 2019 година По-ниски са и постъпленията към бюджета от данък за бира, които спадат с 4% до 74.9 млн. лв. ", заяви за " Капитал " Ивана Радомирова, изпълнителен шеф и член на управителния съвет на Съюза на пивоварите в България.
Данните на маркетинговата организация Nielsen удостоверяват низходящата наклонност. " За последния 12-месечен интервал (до март 2021 г.) пазарът на бира има спад от 10% в стойност и 5% в размер (литри) ", посочи за " Капитал " Марко Наумов, бизнес управител " Търговски вериги " в Апелативен съд Nielsen.
Официални данни за размера на пазара на бира в стойност няма, само че по експертни калкулации през 2020 година той се прави оценка на близо 720 млн. лв. по цени на дребно.
Капитал - брой 21 Факторът затворени заведения
Периодичното затваряне на заведения, фрапантно намалелият туристически поток, работата от вкъщи вместо от офиса водят до близо 40% спад на продажбите в хорека бранша и 40% понижение на количествата продадено наливно питие (кегове) през 2020, показва Ивана Радомирова.

" До предходната година хорека каналът е бил на второ място по значение за категорията (в стойност), само че към този момент минава на четвърто. " Най-облагодетелствани " от събитията са супер- и хипермаркетите, които регистрират 8% растеж в стойност на продажбите на бира. Други канали, които бележат положително развиване, са най-малките хранителни магазини (до 40 кв.м) и така наречен комфортни търговски обекти - магазини, павилиони, профилираните за алкохол. Обектите до 40 кв.м не престават да бъдат с най-голяма тежест в категорията ", регистрира Марко Наумов.
Още пластмасови бутилки
През 2020 година в страната се създават над 150 марки бира. " В България, както и в останалите страни от Европейски Съюз, най-предпочитана продължава да бъде лагер бирата (светло пиво), която е с над 93% пазарен дял ", разяснява Ивана Радомирова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР