Продажбите на нови автомобили в Норвегия за 2021 година показват,

...
Продажбите на нови автомобили в Норвегия за 2021 година показват,
Коментари Харесай

Само след шест месеца Норвегия казва сбогом на автомобилите с ДВГ

Продажбите на нови коли в Норвегия за 2021 година демонстрират, че най-популярната кола с бензинов мотор заема... 38-то място. Експертите пррогнозират, че след шест месеца нито един норвежец няма да купува коли с мотори с вътрешно горене. Норвегия ще спре да продава коли с мотори с вътрешно горене след април 2022 година Това оповестява изданието Drive Tribe.

В страната от дълго време се приказва за допустима възбрана за продажба на коли с мотори с вътрешно горене. Статистиката демонстрира, че и в този момент бензиновите коли съвсем не се купуват. През януари 2017 година половината от продажбите към този момент бяха за електрически коли и от този момент цифрите непрестанно порастват. Например от януари до август 2021 година в Норвегия делът на електрическите коли и хибридите към този момент е 91,34% от общия им брой.

От 15 -те най-продавани модела тази година няма нито един автомобил единствено с ДВГ - в листата има 14 електрически автомобила и един хибрид. Най-успешният бензинов модел - Volkswagen Tiguan заема 38-то място по продажби в Норвегия от началото на годината.

Експертите считат, че тази наклонност ще продължи и в бъдеще, тъй че колите, задвижвани от мотори с вътрешно горене в страната, скоро просто няма да са от изгода за никого. Според техните прогнози през април 2022 година продажбите на такива модели ще доближат нула - това е 3 години по-рано от плануваното от норвежките управляващи.

Намаляващата наклонност в интереса на купувачите към коли с ДВГ не е чисто норвежка, а в международен мащаб. Правителствата на разнообразни страни и автомобилните производители си слагат разнообразни периоди за занемаряване на коли с бензин и дизел.

Например Ford до 2030 година има намерение да се откаже от производството на „ нездравословни “ коли в Европа. Като цяло през идващите 10 години редица автопроизводители възнамеряват изцяло да изоставят колите с обичайни бензинови и дизелови мотори.

През 2025 година Volvo няма да има коли с типичен мотори с вътрешно горене, които ще бъдат сменени с плъгин хибриди и електрически транспортни средства. По същото време английската марка Jaguar ще трансферира всичките си нови модели на електрическа двигателна сила, а през идващите 10-15 години немското Audi възнамерява изцяло да премине към производството на електрически коли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР