Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на Комисията за енергийно

...
Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Гинка Върбакова наглее: Нямам нужда от одобрението на КЕВР за покупката на ЧЕЗ

Продажбата на ЧЕЗ не изисква утвърждението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В това е безапелационна бизнесдамата Гинка Върбакова, която даде изявление bTV, откакто бързо нашуя около закупуването на електроразпределителното сдружение, обслужващо цяла Западна България. Гинка Върбакова отхвърли да познава премиера Бойко Борисов, нито предприемача Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.
Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е "приятелка и позната ", само че не е знаела за желанията на „ Инерком " да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.
Оказва се, че в случай че комисията за отбрана конкуренцията утвърди договорката - няма спънка за завършването ѝ.
От Комисията за енергийно и водно контролиране потвърдиха, че в случай че става въпрос за прекачване на акции сред ЧЕЗ и „ Инерком " няма учредения за доказване на опита на компанията и смяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила само, в случай че като обезпечения към банката, която финансира договорката се заложи част от електроразпределителната мрежа.
Върбакова изясни, че това няма да се прави и договорката ще е по същия ред, по който преди шест години „ Енерго Про " купи активите на немската „ Еон " в Североизточна България.
„ Аз съм крайният притежател, вижда се от Търговския указател. Не работим с офшорни компании ", уточни Гинка Върбакова, която и по-рано през днешния ден разгласи, че самата тя е притежател на "Инерком България ".
Върбакова съобщи, че ще бъде направено прекачване на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по заема и единствено ще бъде заменена собствеността. Тя отхвърли да има желание да продава ЧЕЗ в околните година-две.
Пламен Младеновски от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика " към КЕВР уточни, че, в случай че продажбата стане по-същата скица, по-която беше продаден „ Еон " преди години, тогава, като
залог за привлечения капитал се използваха акциите на сдружението, и тогава КЕВР няма пълномощия по в този момент настоящото законодателство да се произнася по договорката. Той добави, че смяна на името на сдружението не е съображение за смяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР