Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от

...
Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска

Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в взаимозависимост от гледната точка) е договорка за покупко-продажба на Аляска сред държавните управления на Руската империя и Съединени американски щати от 1867 година за цена от 7,2 милиона щатски $.
Общата повърхност на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 км².
През 1853 година съветският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски рапортува, че съгласно него раздялата с територията е неизбежна, защото разноските за поддръжка на американските съветски владения са обилни. Същевременно със цената на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие против разрастващото се навлизане и въздействие на Британската империя в Северния Пасифик. В последна сметка със загубата в Кримската война дефинитивно се затвърждава убеждението, че заради мощния английски флот е безсмислено директното притежание на ледените планински територии в Америка и през 1867 година „ куфарът с лед “ е продаден на Съединени американски щати.
От страна на американския Конгрес договорката наподобява извънредно неизгодна, тъй като е обвързвана със обилни разноски по поддръжката на това голямо и отдалечено от източното крайбрежие притежание, а също така гражданската война е разорила хазната.
За съветската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция за баланс на силите, като в същото време е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал ползите на българите. Сред най-видните непрекъснати критици на външната му политика са Иван Аксаков, Константин Победоносцев, писателят Фьодор Достоевски и императрица Мария Александровна.
На 9 април Сенатът на Съединени американски щати ратифицира контракта с Русия за покупката на Аляска.
На 18 октомври 1867 година Аляска публично минава в патримониума на Съединените щати. Същият ден в Съединени американски щати е въведен публично и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се разсънват на 18 октомври. За 19 век и изобщо в историята на Съединени американски щати покупката на Аляска се оказва второто по значителност териториално уголемение след покупката на Луизиана.
В началото на века в Съединени американски щати се разраства тресчица за злато, а находищата на петрол и газ в района се правят оценка планирано на 100-180 милиарда $.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР