Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна

...
Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна
Коментари Харесай

Експертиза: ЕВН не са купили държавните акции по-евтино

Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България не са били продадени под цената им. Това демонстрира поправена експертиза по делото ЕВН против някогашните министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Тройков и предприемача и издател на " Икономедия " Иво Прокопиев,  които са обвинени, че са ощетили страната при приватизацията през фондовия пазар на 33-процентния ѝ дял в електроразпределителното и електроснабдителното сдружение на ЕВН.
Това е следващото оборване на тезата на прокуратурата, че тримата са направили закононарушение. Първо някогашният началник на Надзора на Агенцията за приватизация и настоящ началник на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова разгласи пред съда, че никой не може да бъед упрекван за реализирана на борсата цена. После някогашният началник на приватизационното ведомство и сегашен министър на стопанската система отхвърли да е получавал инструкции от Дянков да избере за капиталов медиатор сдружението " Алфа Финанс " на Прокопиев. Според държавното обвиняване то преднамерено е подбило цената на акциите на ЕВН, където пък до преди да стане министър на стопанската система и енергетиката работеше Трайчо Трайков.
Реално тези дялове бяха купени от самата ЕВН, който откакто закупи цялостния пакет акции смъкна сдруженията от борсата.
Според прокуратурата тримата са ощетили бюджета с 20 млн. лева Борсовата договорка донесе на страната близо 93 млн. лева при първична оценка на акциите от 78 млн. лева
Постигнатата през декември 2011 година междинна цена за акция на " ЕВН България Електроразпределение " бе 1632.56 лева, което бе с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лева За книжата в " ЕВН България Електроснабдяване " междинната борсова цена бе 156.60 лева, което бе с 30% над минималната цена от 120.31 лева
Според обвиняването обаче справедливата пазарна цена на акциите е трябвало да бъде 1777.48 лв. за дял. Тази стойност бе избрана във финансова експертиза, направена от самостоятелните специалисти Маргарита Попова, Симеон Ананиев и Орлин Колев. На тях обаче им бе предоставено да създадат разяснения и корекции и на съвещание на Специализирания углавен съд в петък те показаха уточняващата експертиза, написа уеб сайтът " Дневник ".
Пред съда се явиха Трайков и Прокопиев, а Симеон Дянков се включи в съвещанието онлайн от Съединени американски щати, осведоми Дарик радио.
Тримата специалисти показаха разнообразни разновидности за пресмятане на оценка на акциите на ЕВН, като показаха, че при финансовите оценки не може да има един правилен вид, а оценката постоянно варира в диапазон. Според тях за естествен от експертна позиция се приема диапазон от 20%.
Той цитира и един от разновидностите на експертиза, която конкретизира първичното умозаключение, на което се базира и обвиняването за обективна пазарна цена на една акция на ЕВН. В този вид даже е посочена цена от 1610.19 лв. за акция, което е под постигнатото в борсовата търговия на пакета от " ЕВН България Електроразпределение ".
Прокуратурата се опълчи на чуването и приемането на спомагателната експертиза, предоставена от нея на тези специалисти, само че съдът я позволи и одобри.
Делото продължава с чуване на последни очевидци след седмица.
Констатациите за цената на акциите в ЕВН съответстват с пазаруването от страна на страната от борсата на права за нарастване на капитала на частната " Първа капиталова банка " (ПИБ), което ще ѝ обезпечи под 19 на 100 дял. Сделката стана на емисионната цена на акциите от ПИБ от 5 лева за брой при пазарна цена на борсата от 2-3 лева
Самият финансов министър Владислав Горанов разяснява в петък пред публицисти, че борсовата цена не е най-адекватният измерител на цената на книжата на ПИБ, защото ликвидността на фондовия пазар у нас е доста ниска. Той не видя нищо неправилно в това, че страната заплаща 67% над пазарната цена за една акция на ПИБ, или към 80 млн. лв. повече по отношение на борсовата стойност.
Делото ЕВН стартира при започване на март 2019 година след няколко фалстарта. До обвиняването против Дянков, Трайков и Прокопиев се стигна след сигнал на някогашния началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, който неотдавна бе отхвърлен от поста основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване след скандал с провиснал заем за 75 млн. лева на компания с доходи от 2 хиляди лева и обвързвана с сдружение за събиране на задължения.
Самият Мавродиев също свидетелства по делото през октомври предходната година, само че показанията ме помогнаха изключително на обвиняването.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР