Прочувания, публикувани миналата седмица, показаха, че при комбинация на векторна

...
Прочувания, публикувани миналата седмица, показаха, че при комбинация на векторна
Коментари Харесай

Експерт: Комбиниране на векторна и РНК ваксина може да се окаже добра идея

„ Прочувания, оповестени предходната седмица, демонстрираха, че при композиция на векторна с РНК ваксина се получава един извънредно мощен имунен отговор - даже е по-силен от самостоятелното приложение на всяка една от имунизациите. Това значи, че комбинирането им може да се окаже много добра концепция за реализиране на по-силен имунен отговор. “, Това сподели пред доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Той обаче уточни и друга обява, която подсказва, че при комбинирането на двете има малко по-силни краткотрайни странични резултати – главоболие, изнемощялост и тресчица.

Д-р Илиев разясни, че няма никакви съмнения за успеваемостта и дълготрайната сигурност за имунизациите.

„ В момента виждаме релативно усмиряване в цяла Европа, както и в България, което частично е обвързвано евентуално със стоплянето на времето и по-конкретно с увеличението на по този начин нареченият ултравиолетов показател. Все още обаче би трябвало да сме нащрек, най-малко в околните месеци. Може би ще си отдъхнем, само че в случай че не се имунизираме, есента още веднъж ще имаме проблеми ”, сподели още доктор Аспарух Илиев.

На въпрос дали смята строгите ограничаващи ограничения против разпространяването за ефикасни, той съобщи, че в случай че сравним данните сред доста мекия локдаун в България и доста по-строгия локдаун в Германия, както и общия брой на т.нар надвишена смъртност(починалите повече хора съпоставяне с предходните години) ще забележим, че двойно по-малко хора са боледували в Германия, а смъртността е четири пъти по-ниска. „ Всички изследвания демонстрират, че локдауните работят. Друг е въпроса дали те не могат да бъдат направени по-леки и търпими. Не можем да кажем, че въвеждането им се е отразило отрицателно “, разяснява още доктор Илиев.

По думите му преди да сме ваксинирали огромна част от популацията носенето на маски, изключително в затворени пространства, е най-разумният ход.

„ В момента Индия е една от точките които приковава вниманието с паника, друго непрекъснато огнище е Бразилия и Африка, в която има доста дребна информация какво се случва, заради недобре разгърнати обществени услуги в здравния бранш “, изясни доктор Илиев.

По думите му всички разновидности на ковид към този момент са открити в Европа, въпреки и в незначителен брой, като е въпрос на време те да се разпространят, счита ученият. „ Важното е това да не става интензивно, внезапно и в огромни количества “, добави той.

По думите му, проучванията демонстрират много положителни резултати с съвсем всички ваксини във връзка с новите разновидности.

В Индия се имунизират с AzstraZeneca и с нейния индийски еквивалент, като резултатите демонстрират, че хората боледуват по леко, безапелационен е доктор Илиев. Същите са изследванията и за имунизацията на Pfizer-BioNTech, добави той.

По думите му е доста евентуално множеството ваксини да могат да угнетен вариантите, защото провокират един извънредно мощен имунен отговор. Поне 12 месеца е издръжливостта на имунизациите, счита доктор Илиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР