Прочутият италиански композитор Джоакино Росини през целия си творчески живот

...
Прочутият италиански композитор Джоакино Росини през целия си творчески живот
Коментари Харесай

Музикалните блюда на Росини

Прочутият италиански композитор Джоакино Росини през целия си креативен живот търси естетика и хубост освен в сътворяването на вълшебна музика, само че и на блюда от най-висша класа. За него двете изкуства са сродни по свое му и са като две дървета с един корен.

Биографията на Росини, считан за бащата на оперната промяна от деветнайсти век, е цялостна с гастрономически истории.

Така да вземем за пример се споделя, че за премиерата на Севилският бръснар композиторът просрочен, тъй като се улисал в детайлното изложение на нова рецепта за салата, която естествено била кръстена по-късно на неговото име.

Неговият биограф Стендал твърди, че фамозната песен Танкреди е написана, до момента в който създателят готвил ориз. За това тя е известна още под името оризова.

Друга песен от фамозната опера Пепеляшка е основана пък в една от римските таверни.

 Пълнена пуйка

Биографите на Росини настояват, че композиторът е плакал два пъти в живота си. Веднъж от наслада, когато чува Паганини за пръв път, и от тъга, когато един път несъзнателно изсипва на земята съда с приготвена от него паста. Спори се в действителност дали е било паста или пълнена пуйка с трюфели, изпусната във шадраван.

Между другото, това е и обичаното ядене на виртуоза. За него той твърди, че би дал освен душата си, а и оперите си. На 37 години Росини към този момент се къпе в славата си, само че не изоставя и другата си пристрастеност - кулинарията. В своя дом в Париж той дава блестящи музикални обеди, а в съботните дни 30 определени посетители били поканени да се насладят на изисканите му блюда.

На името на фамозния създател се приписват основаването на към 50 предписания, измежду които е и салатата Фигаро, приготвена от варен телешки език, канелоните но Росини и естествено фамозното Турнедо Росини. А неговата история е много любопитна.

Случката се състои в Париж в Cafe Anglais. Ексцентричното предпочитание на Росини е апетитното ястие да се подготви под негово наблюдаване в стая, която се вижда от масата му. Готвачът не изтраял на непрекъснатото вмешателство в работата му и се възмутил. Тогава маестрото възкликнал: Et alors, tournez le dos! (Е, добре, обърни се с тил. С други: турнедо).

 Пастичини

Много други вкусотии носят името на композитора. Редица фамозни кулинари кръщават своите шедьоври на името на Росини - френски забулени яйца, филе от калкан по специфична рецепта, неповторими пастички пастичини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР