Проблемите в строителството не са на фирмите. Те станаха жертви

...
Проблемите в строителството не са на фирмите. Те станаха жертви
Коментари Харесай

Иван Шишков: Строителните фирми са станали жертви на виновните за строителния хаос

Проблемите в строителството не са на компаниите. Те станаха жертви на един популизъм. За тези, които сътвориха строителен безпорядък, е доста комфортно компаниите да са отговорни. Каквито и да са компаниите, каквито и митове да се носят за тях, на тях са им давани пари, без да има планове. Те не са ги откраднали.

Това съобщи пред “Дарик радио ” служебният районен министър арх. Иван Шишков, представен от Фрогнюз..

По думите му процедурите в строителството стават все по-тежки. Причината - Министерство на регионалното развитие е все по-взискателно към плановете и към опазването на околната среда и цялото пространство.

“В една част от нещата има логичност в това процедурите да са по-широки, не по-тежки. Въпросът обаче е, че с цел да преодолее тези процедури, вложителят или страната, би трябвало да има един явен логаритъм по какъв начин да стартира и какъв брой бързо и поредно да може да ги приключи ”, изясни Шишков.

Той съобщи още, че страната на процедура е била изправена пред процедура да вкара интерконектора с Гърция в употреба. Ръководството се е справило с “може би най-големия проблем ” в хода на работата.

“Това не бяха процедурите, а цялата мудност от страна на изпълнителя. Процедурите подсигуряват на цялото общество, че продуктът, който ще бъде издигнат, ще бъде употребен, по този начин както следва ", сподели той.

Шишков разяснява, че при Околовръстното шосе в София, да вземем за пример, не става дума обаче за процедурата, а за това, че някой е пречил процедурно.

“Вината е на тези, които са изготвили процедурата. Околовръстният път е народен обект и следва подробните устройствени проекти да бъдат допускани от Министерството на районното развиване. Има по този начин или другояче съглашение със Столична община да се работи взаимно. Три години обратно във времето обаче, Столична община си е разрешила да допусне сама промени в подробния организационен проект, правила е извършения в тази посока. Три години са пропуснати, не тъй като има проблем с процедурата, а тъй като тези, които би трябвало да извършват процедурите са почнали погрешно ", безапелационен бе министърът.

По думите му главните и настоящи поправки и плачевните резултати са част от неприятната организация и конструкция на АПИ.

“В АПИ няма отдел, който да се занимава с съществени поправки. Държавата не желае да съблюдава личните си процедури, те ѝ тежат, тя взема решение, че желае да го направи по-лесно и защото е страна е сметнала, че може да взема решение закона, тъй като няма кой да я глоби. За сметка на това сме извънредно деликатни към частните вложители ", сподели министър Шишков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР