Проблемите около работата на ТЕЦ Бобов дол зачестиха през последните

...
Проблемите около работата на ТЕЦ Бобов дол зачестиха през последните
Коментари Харесай

МОСВ пак затвори временно пещите за биомаса и отпадъци на ТЕЦ "Бобов дол"

Проблемите към работата на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " зачестиха през последните месеци.

© Надежда Чипева На Топлоелектрическа централа " Бобов дол " още веднъж е неразрешено да гори биомаса и боклуци, откакто през днешния ден Министерството на околната среда и водите е издало насилствена административна мярка. Това се случва единствено две седмици откакто предходната възбрана на екоминистерството отпадна.

Причината е, че екоинспекторите са открили поредност от нарушавания в свързаната с Христо Ковачки централа и несъответствия с изискванията в комплексните разрешителни и нормативните условия. По-конкретно - автоматизираната система за прекратяване подаването на боклуци при превишения на нормите за възможни излъчвания не дава отговор на условията. Не е осъществено и главно охарактеризиране на избрани боклуци, формирани от активността на сдружението. За останалите боклуци не са съгласувани проекти за тяхното пробовземане и изпитване, оповестяват от екоминистерството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Засечено е и непозволено отклоняване на отпадъчни газове в естествен режим на работа през комин, който следва да се употребява само при преходни режими на работа на инсталацията или при повреда на сероочистваща апаратура.

Всичко това е било открито при започване на април от специалисти от районните екоинспекции в Перник, Враца, София и Стара Загора, които са направили сложна инспекция на активността на ТЕЦ-а. Проверките бяха назначени с предписание на Върховната административна прокуратура (ВАП) и следваща заповед на министъра на околната среда Емил Димитров.

Проблеми и отново проблеми

Проверките в ТЕЦ-овете на Ковачки са чести, а проблемите и свадите - съвсем постоянни. По-рано - през февруари, ВАП заяви, че е упълномощила на екоминистъра да ревизира централите, свързани с Ковачки, за нерегламентирано изгаряне на боклуци, импортирани от Европейски Съюз. В Бобов дол на място отиде и основният прокурор Иван Гешев дружно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Двамата оповестиха, че са установили две нарушавания, първото от които е замърсяване на въздуха, като дори било формирано досъдебно произвеждане за това, че централата е горяла отпадък, разбъркан с въглища.

" Освен това на площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира отпадък за изгаряне, който най-вероятно не дава отговор на индикаторите за така наречен RDF ", сподели тогава основният прокурор.

В края на януари пък управлението на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " отхвърли обвиняванията на екоминистъра Емил Димитров, че централата има проблеми с филтрите и по тази причина й бе наложена възбрана за горене на отпадък. В отговори до " Капитал " от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " оповестиха, че и трите енергийни блока разполагат с електростатични филтри с коефициент на потребно деяние 99%.

Преди това екоминистърът заяви, че счита да забрани горенето на RDF в централата, до момента в който тя не извърши всички условия в комплексното си позволение. От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " обаче обявиха, че разрешителното не изисква създаване на нови пречиствателни уреди, за които загатва министърът.

Разрешение

Според комплексното позволение в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " могат да се изгарят по близо 100 тона RDF боклук на денонощие, а от централата са поели ангажимент да инсталират станции за чистотата на въздуха в региона на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в самия Бобов дол.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР