Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните

...
Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните
Коментари Харесай

Дацов: Когато влезем в процедура за свръхдефицит, следва строга програма за икономии

" Проблемен е въпросът с присъединението към еврозоната, тъй като при сегашните политики, които са утвърдени законодателно, при досегашните решения, които са взети, това е проекция на това, които излиза за идващите години. Който пристигна и сформира държавно управление, би трябвало да вземе своите политически решения и да поправя данните в тази посока. Ние сме изправени пред предизвикването есента Европейска комисия, когато преглежда данните за България, да каже, че ще влезем в процедура за свръхдефицит. Тогава желаеме или не, ще трябва да изпълняваме доста по-сложна и строга програма за икономии ".

Това сподели пред Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и някогашен заместник-министър на финансите в държавните управления на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

 Той акцентира, че изнесените калкулации на Министерството на финансите са правилни.

" Ако политиката на обещания за изпреварващо повишаване на приходи и разноски, които няма по какъв начин по-късно да ги върнем, се задържи, ще има няколко казуса. Първо - рано или късно ще стартират да се вършат дефицити, която страната не може да си разреши, и това внезапно ще усили дълга. Стабилността, която години наред беше защитавана, ще бъде нарушена. Това има и политически последици, освен стопански, тъй като, когато разклатиш стабилността на обществените финанси и на бюджета, това се отразява върху частните вложения, държанието на частните бизнесмени ", изясни финансистът.

По думите на Любомир Дацов някогашният финансов министър Асен Василев " си играе " с неизпълнението на финансовите разноски:

" 8,257 милиарда лв. бяха заложени за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде към 4,5 милиарда лв.. В момента осъществяването на финансовите разноски е 2 милиарда лв.. Само досега има 6 милиарда лв. спестявания, които ще бъдат понижени до 4 милиарда Оттам идва превишението в бюджета сега и грешката... Много рядко има държавно управление, което 5 пъти да прави прогноза и 5 пъти да не я улучва и да е ужасно друга ".

Проблемът не е в приходната част на бюджета, а в разходната, акцентира той и изясни:

" Поети са отговорности за бъдещи интервали ".

Неговата прогноза е, че всички облекчения и данъчни понижения, които бяха направени от кабинета " Петков " ще бъдат изчистени и част от финансовите разноски ще бъдат пожертвани първи, както и част от обществени стратегии, индексирането на работните заплати ще бъдат " изпилени " оптимално:

" Около 4-5 милиарда лв. ще бъдат открити от тези съвкупни ограничения ".

По време на държавното управление на Кирил Петков няма данни да са се нараснали данъчните доходи, сподели Дацов и посочи, че разликите с предишни интервали са поради инфлацията:

" 20 месеца обратно няма никаква разлика в събираемостта на налозите, с изключение на инфлационната ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР