Проблемът засяга хората от третата възраст, получаващи парите си през

...
Проблемът засяга хората от третата възраст, получаващи парите си през
Коментари Харесай

Д-р Красимир Лефтеров алармира за хиляди ощетени пенсионери, останали без великденски бонус

Проблемът визира хората от третата възраст, получаващи парите си през пощенските клонове

Хиляди възрастни хора няма да получат полагащата им се великденска добавка от 60 лева, която беше отпусната от министерския съвет предишния месец. Причина за това е неразбирателство в системата на „ Български пощи “, което не разрешавала по едно и също време погашение на бонуса и пенсията. Впоследствие пък не се разрешавало независимо предоставяне на наградата, а единствено при приемането на пенсията. За този обаян кръг сигнализира доктор Красимир Лефтеров, който е един от пострадалите.

„ Направено е по този начин, че добавката има краен период за погашение и не може да се вземе с полагащата се пенсия от идващия месец. Така човек я губи. Хиляди пенсионери се простят с тези пари. Това е насмешка с възрастните “, съобщи той в изявление за вестник.

60-те лева получават тези, на които страната превежда пенсията по банкова сметка. Огромна част от представителите на третата възраст обаче избират да ги вземат посредством пощата.

„ Да кажем, че 10 000 души са били ощетени, това са 600 000 лева Ето по какъв начин се работи за икономическия напредък в България “, разяснява доктор Лефтеров.

Той посочи и различен проблем, който тормози възрастните хора в квартал „ Бузлуджа “. Пред пощенския клон там ежедневно се извиват големи опашки за пенсии, само че чакащите съвсем постоянно са разочаровани. Парите в звеното в никакъв случай не стигат, с цел да се изплатят полагащите се средства на пенсионерите.

„ Проблемът стартира от момента, в който се пенсионирах, само че в последната година с всеки месец става все по-неприятно и тежко. През май обстановката към този момент ескалира и става невероятно да си вземеш пенсията. Всеки ден чакат над 50 души дневно, а в пощенския клон идват суми по 2000 -3000 лева Тези пари не стигат за всички и касиерката споделя: „ Елате следобяд “, „ Елате на следващия ден “. Това непрестанно размотаваме на хората е непоносимо. Има такива, които припадат на опашките, виждал съм с очите си “, показа търновецът.

Изтъкна, че непрестанно чиновниците от пощата дават препоръки възрастните да си открият банкови сметки, само че те от своя страна настойчиво отхвърлят.

„ Пенсионерите не желаем това, тъй като банките взимат доста огромни такси за внасяне, изтегляне, за обслужване и така нататък Един пенсионер не може да си разреши да поддържа тази банкова сметка, а избира да си вземе парите от пощата “, добавя той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР