Проблемът възникнал на 5 януари. Колеги от цяла България се

...
Проблемът възникнал на 5 януари. Колеги от цяла България се
Коментари Харесай

Десетки камиони с товари за Австрия блокирани за над 24 ч. по български ГКПП


Проблемът зародил на 5 януари. " Колеги от цяла България се обадиха, че са им спрели камионите на всички гранични пунктове ", съобщи притежателят на превозваческа компания Петко Ангелов.

Служителите на митниците обяснили на водачите, че са получили такива нареждания. " Не дадоха да се върнат камионите и прибраха документите на водачите на границата ", добави Ангелов. Той твърди, че товарите за Австрия са спрени поради обстановката, в която се намира България, обвързвана с шенгенското пространство.

Рано тази заран на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост II " имаше 5-километрова колона от камиони. Около 10 часа тировете са били пуснати да преминат границата, съобщи пред " Фокус " изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Според него по този начин и не е станало ясно за какво въобще са били са били спрени и от кое място е била издадена възбраната. Най-много блокирани товарни коли е имало на пунктовете Дунав мост II и Брегово.

През идната седмица превозвачите ще търсят отговорите за блокирането на нашите камиони на границата от представители на държавното управление, съобщи Арабаджиев.

" Приемането " ни в шенгенското пространство единствено по въздух и вода е пагубно за българския транспортен отрасъл. От години се стремим прекосяването на тежкотоварни транспортни средства през граничните ни пунктове със северната ни съседка да бъде облекчено. Вместо това в този момент ставаме очевидци на това по какъв начин българският транспортен бизнес още веднъж ще се окаже пленник на политически игри ", се споделя пък в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи, оповестена на страницата им във Facebook.



От Агенция " Митници " оповестиха в публична позиция до медиите, че се правят засилени инспекции по всички гранични пунктове от началото на годината, като за първите 5 дни са направени общо над 6364 инспекции на разнообразни типове транспортни средства, в това число директно преминаващи през страната.

Използват се всички способи за митнически надзор - физическа инспекция, сканиране с рентгенови системи, документален надзор. Проверяват се както транспортираните артикули, по този начин и кабините на товарните коли, леки, лекотоварни коли и рейсове.

В рамките на инспекциите за първите пет дни на годината в нарушаване на митническото и акцизното законодателство са открити близо 100 000 къса цигари, над 100 литра алкохол, 1500 кг прахуляк за пране, 5429 електрически принадлежности и 10 500 детски играчки. Всички изброени артикули са арестувани при опит за импорт в страната или при директни транспорти към Западна Европа.

Засилени инспекции се правят и на излизащите от страната транспортни средства. При контролните дейности са открити общо над 61 000 продукта - електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни медикаменти и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, само че не са били съответно декларирани.

При взаимна инспекция с Гранична полиция в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт Ферибот Видин в микробус с българска регистрация са открити и шест лица - сирийски жители, пътуващи в особено построен тайник. По предварителни данни лицата са транспортирани в посока Австрия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР