Проблемът в България не е свободата на словото – през

...
Проблемът в България не е свободата на словото – през
Коментари Харесай

Николай Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а в дезинформацията

Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има забележителен прогрес в това отношение. Основният проблем в страната ни е обвързван с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се ревизира истинността на обстоятелствата. Освен промени в българските закони, тук може доста да ни помогне и законодателството на европейско равнище. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на представители на организацията „ Репортери без граници “, с които се срещна в Брюксел.

Министър-председателят акцентира напъните на държавното управление да подсигурява бистрота на медийната благосъстоятелност, свободата на изложение на публицистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на измененията в Закона за публичните поръчки, направени в изпълнените на рекомендациите от последните годишни отчети на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правораздаването с присъединяване на специалисти и от други институции, която изготвя нормативни промени в благозвучие с европейските и международни стандарти в медийната сфера.

Българският министър председател и „ Репортери без граници “ се сплотиха към нуждата да открият дълготрайно партньорство.

България е на 71-о място от 180 страни в международния показател за независимост на медиите за 2023 година, изготвян от „ Репортери без граници “. За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР