Проблемът с протестите на зърнопроизводителите и земеделците изглежда разрешен. От

...
Проблемът с протестите на зърнопроизводителите и земеделците изглежда разрешен. От
Коментари Харесай

На крачка пред събитията: Каква роля изигра Делян Пеевски в земеделския протест?

Проблемът с митингите на зърнопроизводителите и земеделците наподобява позволен. От самото начало обаче направи мощно усещане дейното присъединяване на един съответен народен представител в процеса по разрешаването му. Делян Пеевски от Движение за права и свободи вземаше отношение по всяка стъпка от договарянията сред протестиращите и властта, а на моменти даже предвижда в задатък развръзките от тези договаряния.

Кой в действителност реши рецесията? Георги Карамфилов наблюдава хронологията на събитията от последната седмица. 

...

На 19 април 2023-а България беше измежду петте страни, въвели възбрана за импорт на зърно от Украйна. на 11 септември група народни представители, измежду които Делян Пеевски, изиска възбраната да падне. 

Това провокира остри реакции измежду зърнопроизводителите, които излязоха на митинг с едно главно искане - възбраната да се върне назад. Още на идващия ден обаче Делян Пеевски изясни, че в действителност настояванията са фокусирани към друго - пари. И залежала стока в складовете. Изненадващо депутатът от Движение за права и свободи твърдеше, че кабинетът и земеделците са се разбрали още преди самите те самите да знаят... че са се разбрали.

" Нещата са много елементарни, става дума за едни компенсации за тези тонове, които са в страната и разликата в цената. Те (правителството - бел. ред.) споделят, че до 12 часа ще са го решили, дано забележим ", разяснява Пеевски и добави, че, в случай че би трябвало, Движение за права и свободи ще се намеси да помогне.

Часове по-късно, след първата публична среща сред властта и протестиращите, изглеждаше, че нещата в действителност са уговорени и се върви към мир. Все отново уредниците на недоволството оповестиха, че мирът ще се реши от редовите земеделци.

" Ако митингът продължи след всички задължения на държавното управление, можем да си вадим други заключения ", загатна тогава министърът на земеделието Кирил Вътев.

На идващия ден Делян Пеевски още веднъж излезе пред медиите и извести, че казусът е решен.  Зърнопроизводителите обаче към момента не издаваха сходно нещо.

" Очакваме текста и тогава ще се разпусне митингът. Ако не ни хареса текстът, митингът продължава ", разгласи Илия Проданов.

Не продължи, тъй като текстът им хареса.

" След два дни градивни договаряния няма победени, няма паднали, всички печелят ", заключи сагата министър председателят Николай Денков. Но от цялата активност въпросът, който излезе на напред във времето, е имаше ли някой трети – да вземем за пример Пеевски и Движение за права и свободи – който повлия на връзките сред властта и зърнопроизводителите.

На глас този въпрос в ефира на Euronews Bulgaria зададе някогашният зам.-министър на земеделието в кабинета " Петков " Иван Христанов.

" Аз съм сигурен, че този фарс се разигра от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които видяха опция да хлъзнат своя некоалиционен непартньор към много съществени проблеми ", разяснява той. 

В същото време Бойко Борисов отговори утвърдително на въпроса взе участие ли Движение за права и свободи в ръководещата коалиция с думите " на процедура да ". После посочи, че всичко е въпрос на терминология, а не на фактология. 

" Питайте ги тях, те настояват, че нямат коалиция, мисля, че се вършат верните неща, ще забележим нататък ", сподели пък Делян Пеевски.

Euronews Bulgaria го попита какъв брой тъкмо го слушат от кабинета. Той отговори сбито:

" Моля ви смешни неща да не приказваме! Следяхме нещата и разговаряхме с държавното управление, надявахме се да се откри решение и към това ги призовавахме ".

В последна сметка - действителен или въодушевен - митингът беше сподавен, а настояванията на земеделците -  задоволени.
 Protest Zemedelci Yoana Снимка: Йоана Георгиева
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР