Проблемът с повредената от снеголома през март месец 2015 г.

...
Проблемът с повредената от снеголома през март месец 2015 г.
Коментари Харесай

Горските спечелиха битката с повредените от снеголом и корояд гори в Родопите

Проблемът с развалената от снеголома през март месец 2015 година и нападната след това от корояд дървесина в Родопите е позволен, съобщи регионалният шеф на Смолян Недялко Славов на конференция през днешния ден.
В наличието на шефовете на ЮЦДП, РДГ и лесозащитни станции той благодари за усърдната работа на всички институции, които водиха тежка борба със заболялата гора в Родопите от три години насам.
" След голям брой старания на Министерството на земеделието, на политическо и експертно равнище, на Агенция по горите, Лесозащитна станция, частни компании, научна общественост, лесовъдите и кооперациите от региона, можем да приказваме за разрешаване на казуса с корояда. Изказвам огромната си признателност към всички тях, тъй като поставиха неимоверни старания за решение на този проблем ", съобщи Славов.
„ За интервала от месец март 2015 година до 04 октомври т.г. на територията на Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП) са инвентаризирани 3 340 237 куб.м потърпевша дървесина от биотични и абиотични фактори, а единствено за област Смолян са инвентаризирани 1 202 572 кубика. В това число са включени и количества потърпевша дървесина в недостъпни басейни в размер на 124 114 кубични метра, надлежно 78 980 кубика на територията на област Смолян “, заяви инж. Ботьо Арабаджиев – началник на ЮЦДП.

Той изясни, че 96% от инвентаризираната потърпевша дървесина е предоставена за рандеман, което съставлява над 3 млн. куб. м. От тях 91% или над 2,9 млн. кубика е към този момент усвоена. Разликата до 100% са количества дървесина, които ще бъдат усвоени от локалното население за дърва за огрев.
От всички териториални поделения на ЮЦДП до края на месец юни т.г. е осъществен обзор до каква степен освободените площи се възобновяват.
Отчитайки нанесените съществени повреди върху дървесината след падналите значителни снеговалежи в края на 2014 година и при започване на 2015 година, а и откритите набези от корояди в изключително огромни размери през идващите години, инвентаризация на възобновяването е била осъществена и във всички освободени площи през интервала 2015-2017 година.
Обобщените резултати посочили, че след осъществяване на последващите лесовъдски мероприятия през 2015-2016 година се е освободила повърхност в размер на 4 334 дка на територията на ЮЦДП. И 85% от освободената повърхност се е възобновила по натурален път, 13% е залесена от горските стопанства и 2% от площта следва да бъде залесена напролет на 2019 година.
Според шефа на РДГ в Смолян инж. Венцислав Фурлански естественото обновяване е със смесена гора – с широколисни и иглолистни дървета, а когато гората е смесена, тя е доста по-устойчива както на биотични, по този начин и на абиотични фактори.
Експертите от Лесозащитна станция - Пловдив, споделиха, че това, което се случи с гората и бе одобрявано през последните години като злополука, в действителност е планувано от експертите при залесяванията през 70-те години на предишния век. Тогава са правени огромни залесявания в Смолянско като задачата е била битка с ерозията посредством засяване на бял и черен бор, които да основат с времето хумусен пласт за естествена растителност. " Тези култури са си свършили своята роля и в този момент изпод се появява нова гора. Дори и в Пловдивския регион над 70% има обновяване. Нашата цел в този момент е да подпомогнем появяването и укрепването на новата естествена гора от разбъркан състав на иглолистни и широколистни типове ", споделиха от Лесозащитната станция в Пловдив.
Според горските, акцията за асимилиране на падналата дървесина е довела до огромни вложения на компаниите и държавните предприятия в горска техника и пътища. Така към този момент от ден на ден компании правят механизиран рандеман с трактори и въжени линии, които заместват до 4 бригади служащи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР