Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен, а

...
Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен, а
Коментари Харесай

Сандов за АМ Струма: Не говорим за спиране на строежа, АПИ и МРРБ не се съобразяват с екозаконодателството

Проблемът с пътищата и сигурността в България е голям, а най-после се оказа, че са отговорни еколозите. Това разяснява в " Денят стартира " някогашният екоминистър Борислав Сандов от " Демократична България "

Той изясни, че решението му за прекъсването на градежа на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е било единственото допустимо, тъй като процедурата по този начин или другояче щяла да спре през октомври. Коментира още, че от самото начало се е опитвал да убеди районното министерство, че това е единственото допустимо решение.

" 6 месеца убеждаваме АПИ, че те би трябвало да създадат пътната сигурност в Кресненското дефиле. Те 10 години не го вършиха и доникъде на тази година не сложиха алена линия, не сложиха знаци, не сложиха ограничаване на скоростта Нито съм отговорен аз за злополуките на " Струма ", нито за тази на пътя Русе - Варна.

Европейската комисия е била безапелационна, че за построяването на сходна права би трябвало да има Оценка на въздействието върху околната среда в нейната цялост - което включва и оценка за съгласуемост " Натура 2000 ", тъй като Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България.

" Не приказваме за прекъсване на плана и автомагистралата, приказваме за едно голямо закъснение, тъй като АПИ и Министерство на регионалното развитие не желаят да се съобразят с екологичното законодателство на Европейски Съюз и България. Миналата седмица разруших два мита - пари няма да се връщат за Автомагистрала " Струма " и обстоятелствата са, че сега няма пари в АПИ и европейската стратегия за превоз. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да стартираме тъй като няма пари, те са пренасочени ", изясни Борислав Сандов.

По думите на Сандов за построяването на автомагистралата към този момент определен реализатор, въпреки да няма приключена екологична оценка, а някогашният районен министър Гроздан Караджов е трябвало да разпореди разработване на проект за различни трасета, откъдето да мине " Струма ".

" Караджов отхвърли - той искаше просто да се подпише контракт с определения реализатор " Главболгарстрой ". Европейска комисия сподели - в случай че вие желаете да построите тази автомагистрала, не може да предрешавате от кое място да минава трасето, без да сте създали цялата процедура. И без значение дали финансирането ще е европейско или българско, в случай че вие нарушите екологичното законодателство, ще ви стартираме наказателна процедура ".

Борислав Сандов разяснява и решението на съда още веднъж да позволи на Топлоелектрическа централа " Брикел " да работи:

" Съдът доста изключително за мен счита, че вместо здравето на хората и наказателната процедура против България в Люксембург, е по-важно няколкстотин служащия да имат работа през това време макар голямото замърсяване. "

Сандов счита, че евентуално решението на съда ще бъде обжалвано. Каза още, че все още няма формален отговор от " Продължаваме промяната " на запитването на " Демократична България " за предизборна коалиция.

" Дали това е най-правилната тактика следва да разберем. Разбира се, за това е нужно Политическа партия да са съгласни, те могат да имат други причини. Те споделиха, че тази седмица ще вземат решението. Формално, с цел да можем да се явим дружно на изборите, имаме още две седмици време ", разяснява Борислав Сандов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР